Obnovitelné zdroje: Plovoucí větrné elektrárny

Na webu ČTedu najdete zajímavý pořad o světově první plovoucí větrné elektrárně "Hywind Scotland", ze které se stává konkurenceschopný zdroj v porovnání s ostatními obnovitelnými zdroji.

Větrná elektrárna Hywind Scotland začala v roce 2017 dodávat elektřinu do skotské sítě. S instalovaným výkonem 30 MW projekt dokáže zásobovat zhruba 20 tisíc britských domácností. Projekt vlastní a provozuje ropná společnost Statoil spolu se společností Masdar ze Spojených arabských emirátů.

Celkem pět větrných turbín je vzdáleno 25 kilometrů od skotského pobřežního města Peterhead. Každá turbína váží téměř 12 tisíc tun a měří celkem 253 metrů, z čehož 78 metrů je pod mořskou hladinou. K mořskému dnu jsou jednotlivé turbíny ukotveny pomocí řetězů.

Vývoj v oblasti plovoucích elektráren je zásadní pro další rozvoj větrné energetiky na mořské hladině, jak z hlediska snižování nákladů na jejich výstavbu, tak z hlediska možnosti instalace v nových lokalitách.

Plovoucí větrné elektrárny mají potenciál být čistým zdrojem především pro ostrovní národy, které nemají vhodné podmínky pro instalaci pevninských nebo klasických offshore elektráren.

Pořad ke shlédnutí naleznete zde.

Zdroj: oenergetice.cz