Netradiční naučná stezka Okolím Jindřichovic

Naučná stezka vás provede malebnou obcí Jindřichovice pod Smrkem, kde na vás čeká vás plno zajímavých a krásných míst.

Stezku s poetickým názvem "Okolím Jindřichovic za výšinami ideálů a do údolí duše" připravil Zbyněk Vlk, rolník a provozovatel Žijícího skanzenu, a dřevosochaři Jožka Čermák a Miloš Šimek. Trasa stezky má délku dvanácti kilometrů a vede v okolí Jindřichovic pod Smrkem, obce ve Frýdlantském výběžku na severu Libereckého kraje.

Cestu začnete před Muzeem života venkovského obyvatelstva před průmyslovou revolucí a vydáte se okolím, kde si cestu můžete zkrátit díky zkratkám. Skončíte opět u muzea. Na trase vás čeká 20 zastavení, díky kterým budete zase o něco moudřejší. Trasa je vhodná jak pro pěší tak pro horské cyklisty.

Délku stezky si můžete upravit podle své chuti a sil. Poznáte Žijící skanzen, větrné elektrárny, obdivovat můžete největší mravenčí město v Libereckém kraji, meandry Jindřichovického potoka, projdete dveřmi do jiného času, podivíte se nad secesními vilami „Malé Vídně“, osvěžíte se v rybníku, necháte k sobě promluvit zdi románského kostelíka či památný buk, zavzpomínáte na někdejší slávu zdejšího nádraží, vodního mlýna a dalších míst – zkrátka projdete výšinami ideálů do údolí vaší duše!