Nechte se pohladit na těle i na duši v českých lázních…

Ať už máte zdravotní potíže, nebo si jen potřebujete oddechnout, lázeňský pobyt je ideální řešení. Lázně vám může naordinovat lékař při chronických zdravotních potížích, ale dopřát si je můžete i na tzv. vlastní pěst.

České lázně patří mezi nejlepší v Evropě a mají rozhodně co nabídnout. Odpočinek s využitím přírodních léčivých zdrojů udělá dobře tělu i duši, pomůže odbourat stres a posílit imunitu. Termální lázně vznikají v místě termálního pramenu často obohaceného o minerální složky. Termální prameny jsou označovány také krásným českým slovem - teplice, které najdete v názvu některých lázeňských měst - například Teplice nad Bečvou.

Prevence, léčba i relaxace

Termální lázně působí preventivně proti řadě onemocnění. Teplá voda prohřívá organismus, zvyšuje prokrvení a urychluje metabolismus. Příznivě působí proti svalové únavě, při problémech celého pohybového aparátů a neurologických potížích. Termální voda pomáhá při léčbě kožních problémů, zejména ekzémů a lupénky. Díky dokonalé relaxaci v termálních lázních se zlepšuje i psychická kondice člověka.

Znáte všechny lázně?

Největšími a nejznámějšími lázněmi v České republice jsou bezesporu Karlovy Vary. Karlovarská vřídelní voda s teplotou od 42°C do 72°C obsahuje téměř všechny důležité minerály a používá se k lázeňským koupelím i pitným kůrám. Léčí se zde pacienti s různými nemocemi, mezi ty nejčastěji léčené patří: onemocnění zažívacího ústrojí, poruchy látkové výměny, diabetes, dna, nemoci jater, slinivky, žlučníku a žlučových cest, stavy po onkologických nemocích, neurologická onemocnění apod. O karlovarských pramenech se traduje, že mají omlazovací účinky a podporují dlouhověkost. Nejteplejším a nejznámějším pramenem je Vřídlo, jehož fontána tryská až do výše 12 metrů. 

Mariánské Lázně jsou architektonickou perlou posazenou v nádherných lázeňských parcích, do kterých jsou volně umístěny romantické kolonády, půvabné pavilony, hotely a penziony. Mariánské Lázně disponují jedinečným bohatstvím přírodních zdrojů, především 40 léčivých minerálních pramenů, přírodního plynu a rašeliny, které poskytují lázeňským hostům léčebnou nebo ozdravnou kúru. Specifikem Mariánských Lázní je pak léčba nemocí močového ústrojí. Připraveni tu jsou však pomoci i s onemocněním pohybového aparátu, nemocemi trávicího ústrojí a dýchacích cest, metabolickými, gynekologickými a onkologickými problémy. Denně se rozeznívající "Zpívající fontána" okouzluje stovky návštěvníků lázní a láká je k procházkám po kolonádě.

Ojedinělou atmosféru mají také Františkovy Lázně. Hlavním léčebným zdrojem, užívaným k lázeňské léčbě jsou minerální prameny o teplotě 9-11°C. Celkem je jich 21. Některé z nich se užívají pouze pro účely pitné kúry, další i v rámci jiných procedur. Najdete je ukryté v mnoha kolonádách, pavilonech a dalších lázeňských stavbách v lázeňské zóně města. Ve Františkových Lázních se léčí celé spektrum onemocnění pohybového aparátu, a to od revmatoidní artritidy, přes osteoporózu, mimokloubní revmatismus, funkční poruchy páteře až po pooperační stavy pohybového aparátu.

Pokud bydlíte v Praze, pak snadno dostupné jsou lázně v Poděbradech. Hlavním léčebným zdrojem je zde minerální voda Poděbradka, která se používá k vanovým koupelím i pitným kúrám. Je známé pořekadlo: „Na srdce jsou Poděbrady“. Poděbradská kyselka se již po mnoho desetiletí úspěšně používá pro léčení chorob kardiovaskulárního aparátu, to znamená chorob srdce a cév; především ischemickou chorobu srdeční a její různé formy.

O kousek dál z Prahy směrem na Pardubice leží oblíbené Lázně Bohdaneč, které využívají vlastní přírodní léčivou slatinu a minerální vodu. Specializují se na léčbu pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu, vertebrogenní syndromy, Bechtěrevovu nemoc.

Léčivou slatinu mají k dispozici také v podkrkonošských Lázních Bělohrad. Místní přírodní sirno-železitá slatina vám pomůže například od bolesti zad a kloubů.

Jihočeské lázně v Třeboni jsou známé díky bohatým zdrojům kvalitní léčivé slatiny. Vlastnosti slatiny získávané z třeboňských blat v blízkém okolí se velmi účinně projevují při léčbě nemocí pohybového aparátu.

Konstantinovy Lázně jsou zaměřeny na prevenci, léčbu a rekonvalescenci při kardiovaskulárních chorobách. Konstantinolázeňská minerální voda má nejvyšší obsah kysličníku uhličitého v Čechách a je velmi vhodná pro léčení nemocí oběhového systému a pohybového ústrojí.

Janské Lázně léčí široké spektrum chorob - onemocnění nervosvalová, pohybová, onkologická a dýchací. Zároveň jsou Janské lázně také významným rekreačním, turistickým a sportovním centrem Krkonoš v průběhu celého roku.

Lázně Jáchymov - první radonové lázně na světě - spravuje bývalý důl Svornost, odkud je přiváděna do lázeňských zařízení radonová voda s jedinečnými energetickými vlastnostmi. Radon je zdrojem měkkého alfa záření, které při celotělové a indikované aplikaci terapeutických dávek tiší bolesti, zlepšuje hybnost kloubů, prokrvení a hojení, stimuluje regenerační procesy v tkáních pohybového aparátu a posiluje obranyschopnost organismu.

Mezi nejstarší moravské lázně patří Lázně Velké Losiny. Již od 16. století jsou místní studené a termální sirné prameny využívány k léčebným účelům. Dnes se zde léčí nemoci pohybového aparátu, dýchacího ústrojí, oběhové, nervové a kožní.

Poblíž Přerova najdete Lázně Teplice nad Bečvou, které jsou vyhlášené kvalitní lázeňskou péči i moravskou pohostinností. Hlavním léčebnou metodou jsou zde koupele v přírodním alkalické kyselce s vysokým obsahem oxidu uhličitého, které se využívají k léčbě pohybového ústrojí, cévních, nervových i duševních onemocnění.

Přímo legendární jsou pak moravské Lázně Luhačovice, které poskytují jedinečný odpočinek v krásném prostředí parků, pramenů a fontán. Z luhačovických 16 pramenů jsou nejznámější Vincentka, Ottovka a Aloiska, ze kterých každou hodinu vyvěrá na povrch 15 tisíc litrů léčivé minerální vody. Luhačovické minerální vody pomáhají při léčbě dýchacího ústrojí, pohybového ústrojí, trávicího ústrojí, oběhového ústrojí, cukrovky i rekondici po onkologické léčbě.

Výrazně menší Sirnaté lázně Ostrožská Nová Ves najdete na jihu Moravy v samém srdci Moravského Slovácka. Léčivá minerální voda zde byla objevena až začátkem dvacátého století. Jedinečná přírodní sirná voda pomáhá při léčbě kožních onemocnění, především lupénky, atopických ekzémů a akné.

Vlastní přírodní léčivý zdroj – jodovou minerální vodu - mají Lázně Lednice. Přírodní jodobromové minerální vody působí blahodárně na pohybový a oběhový systém, na neurologické nemoci, ale i na gynekologické potíže a stavy po popáleninách.