Navštivte romantické jezírko pod Panskou skálou

Vydejte se do lomu, ve kterém byla odhalena jedna z nejkrásnějších ukázek sloupcové odlučnosti čediče u nás. Panskou skálu jste nemuseli navštívit a přesto jste ji viděli. Jak je to možné? Proslavila ji totiž nejznámější česká filmová pohádka Pyšná princezna.

Panská skála je nejstarší chráněný geologický útvar na českém území a má rozlohu 1,26 ha. Situována je několik metrů od silnice u obce Prácheň nedaleko Kamenického Šenova.

Pod skálou se nachází malé jezírko, které vzniklo z vytěžené jámy a je plněno dešťovou vodou.

Skála je tvořena pěti až šestibokými sloupci, které jsou uspořádány svisle a šikmo. Tyto sloupce jsou dlouhé až 12 m a v průměru mají okolo 20 - 25 cm. Celý útvar připomíná píšťaly varhan a proto je často nazýván "Kamenné varhany".

Na jihovýchodním úpatí Panské skály stojí Mariánský sloup, postavený na památku mladého tovaryše a vdovy, kteří zde umrzli za bouřlivé zimní noci 18. ledna 1739.

Dnes má Panská skála statut národní přírodní památky a je nejnavštěvovanějším geologickým útvarem v Čechách, dobře známým i geologům v zahraničí.

Z vrcholu Panské skály je pěkný výhled na Kamenický Šenov a za nim táhlý Smrčník, Českou Kamenici se Zámeckým vrchem, České Švýcarsko s dominantou Růžovského vrchu, Šenovský vrch, Ovčácký vrch, hřeben Lužických hor se Studencem, Chřibským vrchem, Javorem a Jedlovou.

Panská skála má romantický vzhled a díky tomu se stala vyhledávaným místem nejen turistů, ale například i filmařských štábů. Právě zde se v roce 1952 filmovaly legendární scény z pohádky Pyšná princezna. ( Král Miroslav s Krasomilou se tu skrývají na útěku z Půlnočního království ).

Ke skále se dostanete po zelené a žluté turistické trase z Kamenického Šenova. Délka je cca 1, 5 km. Z Kamenického Šenova vede ke skále také cyklostezka. K útvaru vedou i turistické značky z Nového Boru nebo České Lípy. Jestli přijedete autem, můžete zaparkovat na přilehlém parkovišti, ze kterého dojdete ke skále během pár minut. Skála je volně přístupná po celý rok.