Naučnou stezkou Gustava Leutelta

Vydejte se na výlet po naučné stezce krajinou Jizerských hor mezi Janovem nad Nisou a Dolním Maxovem. Stezka vás seznámí s pohnutým životním osudem místního spisovatele a básníka Gustava Leutelta. Během cesty také navštívíte rozhlednu Slovanka.

Naučná stezka Gustava Leutelta se skládá ze dvou tras - kratší a delší. Kratší varianta měří 5,4 km a nabízí pět zastavení s informačními tabulemi. Delší varianta o délce 12,7 km přibližuje zajímavosti obce dalšími čtyřmi tabulem i.

Kratší cesta začíná u nádraží ČD Josefův Důl, vede kolem kostela Proměnění Páně a přes Peklo míří zpět k josefodolskému nádraží.

Zastavení číslo jedna je věnováno místnímu rodákovi Gustavu Leuteltovi, na jehož počest byla tato stezka pojmenována. Druhé zastavení se nachází u pomníku Gustava Leutelta, mezi Muzeem místní historie a kostelem Proměnění Páně, a pojednává o jeho spisovatelské činnosti. Třetí zastavení Leuteltovy stezky najdeme u vodopádu Červené říčky, nenápadného potůčku jenž pramení za josefodolskou hájenkou v nadmořské výšce 825 m a v těchto místech tvoří asi 3 metry vysoký vodopád.

Delší cesta přiblíží zajímavosti obce dalšími čtyřmi zastaveními. Trasa pokračuje po červené a páté zastavení se nachází tvz. v Temném údolí, kde dříve stávala jedna ze tří josefodolských skláren, Jantschova huť. Stezka dále pokračuje směrem na Karlov ke kapličce Navštívení Panny Marie, na Slovanku a poslední zastavení se nachází u místní základní školy na Dolním Maxově.

Spisovatel a básník Gustav Leutelt se narodil v roce 21. září 1860 v Josefově Dole v učitelské rodině. Psal hlavně o Jizerských horách, které miloval. Nejznámějším dílem byla Kniha o lese vydaná v roce 1928. Za svou spisovatelskou a kantorskou činnost získal Leutelt několik ocenění: Stal se čestným občanem Dolního Maxova a v roce 1920 mu obec Josefův Důl postavila pomník.