Lesy ČR začínají stavět klapkový jez na Dyji, který vrátí vodu do lužních lesů

Stavba několik let připravovaného vzdouvacího klapkového jezu na Dyji režírovaná Lesy České republiky může začít. Díky jezu bude možné zvýšit hladinu řeky a zavodňovat soustavu kanálů nejrozsáhlejších lužních lesů v zemi strádajících suchem. Součástí projektu za bezmála 180 milionů korun, s jehož dokončením se počítá v listopadu 2025, jsou také revitalizace původních stavidel, stavítek, kanálů, propustků, ale i tůní a vznik nových mokřadů na čtrnácti místech v připravované chráněné krajinné oblasti, vše v rámci programu Vracíme vodu lesu.

Jihomoravské lužní lesy někdy označované jako „zelená perla Moravy“ patří k ekologicky nejcennějším přírodním unikátům v Evropě. Vodohospodářské úpravy krajiny z druhé poloviny minulého století a v posledních letech zejména sucho způsobily dlouholetý úbytek vody v této oblasti, ustaly přirozené záplavy a hladina podzemní vody klesla asi o dva a půl metru. Pro lužní lesy je ale voda životní nutností, takže začaly viditelně chřadnout.

Lesy ČR, které luhy spravují, postupně obnovovaly a budovaly desítky vodních kanálů, stavidel a propustků přivádějících do vysychajících porostů vodu. „Oblast v posledních letech také pravidelně ve spolupráci s Povodí Moravy zaplavujeme vodou, což je ale možné jen někde, a zdaleka to nestačí,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík a pokračoval: „Proto jsme začali s projektovou přípravou jezu, který krátkodobě vzedme hladinu Dyje a umožní efektivní zaplavení území vodou a současně neovlivní negativně průtok v hlavním korytu řeky“.

Václav Gargulák, generální ředitel Povodí Moravy k tomu uvedl: „Už několik let funguje úzká spolupráce mezi Povodím Moravy a Lesy ČR, díky které dokážeme jednorázově dostat do lužních lesů na Břeclavsku vodu z novomlýnských nádrží. Klapkový jez umožní hospodárnější využití vody. Jde o jednoduchý vodohospodářský princip – zadržení vody v období nadbytku a její využití v období sucha. V případě povodňování lužních lesů pak nový klapkový jez umožní ještě efektivnější řízené využití vody z vodní nádrže Nové Mlýny“.

7.9. předal podnik staveniště společnosti Metrostav DIZ-OHLA ŽS, Soutok – Podluží vybrané ve veřejné soutěži a se stavbou jezu mezi Břeclaví a soutokem s Moravou Vlastní body • Mapy.cz se může začít. „Dvě třiadvacetimetrové ocelové klapky vysoké přes dva metry uchytíme do spodní části železobetonové konstrukce jezu čepovými ložisky. Ovládat se budou jednostranně a mechanicky pomocí hydromotorů umístěných v bočních pilířích jezu. Jejich zvednutím zvýšíme hladinu řeky na požadovanou úroveň,“ popsal chystané dílo Pavel Hopjan, vedoucí správy toků pro povodí Dyje z Lesů ČR.

**Projektové přípravě předcházel expertní odhad potřeby až 12 milionů metrů krychlových vody ročně.**„Díky jezu můžeme takový objem zajistit během deseti dnů v roce, případně i v době extrémního sucha,“ dodal Hopjan a poděkoval Povodí Moravy, Městu Břeclav i Krajskému úřadu Jihomoravského kraje za spolupráci při přípravě projektu.

Investorem stavby jsou Lesy ČR, které požádaly v rámci Operačního programu Životní prostředí o 90procentní dotaci projektu. Výběrová komise ho v srpnu doporučila ke schválení.

Více se o vodohospodářských projektech Lesů ČR dočtete zde: vracimevodulesu.cz.

Zdroj: lesycr.cz