Naučná stezka Tři iseriny

U Kořenova v severozápadních Čechách se bude líbit všem, kteří si chtějí udělat procházku nádhernou přírodou a načerpat u toho nové informace. Naučná stezka Tři iseriny na území Jizerských hor totiž nabízí obojí.

Stezka s netradičním názvem ležící na obou stranách hranice - české i polské - seznamuje s rozmanitostí a bohatstvím přírody Jizerských hor i s historickými pozoruhodnostmi.

Na stezce dlouhé 6 km na vás bude čekat celkem 12 zastavení, která postupně seznámí s Přírodní rezervací Bukovec, starou zlatokopeckou, sklářskou a dřevorubeckou osadou Jizerka i Národní přírodní rezervací Rašeliniště Jizerky. Podíváte se také do starého čedičového lomu, užijete si nádherné výhledy a můžete zavítat také třeba do Muzea Jizerských hor ve Staré škole.

Území, kterým naučná stezka prochází, je pozoruhodné z hlediska geologického, botanického i zoologického. První geologickou zvláštností uprostřed žulových Jizerských hor je už sám Bukovec. Zvedá se přímo před vámi jako kupa s relativní výškou asi 100 metrů. Čedičová láva zde ve třetihorách prorazila prvohorním žulovým masivem a vyplnila komín oválného průřezu. Také po stránce botanické jsou místa, kterými budete procházet, jedinečná. Sešly se zde rostliny, které jsou pozůstatkem ledových dob, s rostlinnými druhy, které se do hor rozšířily až v teplejším období listnatých lesů před necelými 5000 let.

Stezka je značená klasickými bílými čtverci se šikmým zeleným pruhem,. Přístup sem je za hranicí Jizery pouze pěšky, na kole se sem nesmí. Kdo by se chtěl projít o něco víc, může jít až do Polska do Wielke Izery a stezku si tak prodloužit o dalších 6 kilometrů a 16 zastavení.

Naučná stezka začíná na parkovišti u příjezdu do osady Jizerka, odkud jde dvěma směry - přes rašeliniště Jizerky nebo právě přes vrchol Bukovec do údolí Jizery a odtud na polskou stranu.