Kolem rybníka Peklo v Kolíně vznikne naučná stezka

V Kolíně vznikne nová naučná stezka, která povede kolem rybníka Peklo. Ten se nachází nedaleko městské vodárny v údolí pod zahrádkářskou osadou. Jejím cílem by mělo být zatraktivnění pobytu v přírodě pro občany města ve vyhledávané lokalitě.

Už nyní jsou cesty okolo Pekla vyhledávaným místem pejskařů a také všech ostatních, kteří chtějí alespoň na chvíli opustit městský vír, nasát trochu přírody a nemuset kvůli tomu ujet desítky kilometrů. Letos dojde ke zkulturnění lokality s edukativním nádechem.

„V rámci investice se počítá s instalací deseti informačních tabulí, s vybudováním lávky přes bezpečnostní přeliv rybníka, zoologickými a botanickými průzkumy v okolí a s vybudováním pochozí lávky podél skály nad rybníkem, po níž bude návštěvník moci přejít těsně nad hladinou vody. Akce by měla být kompletně zrealizována v roce 2023,“ slibuje starosta Kolína Michael Kašpar.

Součástí trasy kolem šestihektarového rybníka na kraji budou informační panely, které včetně grafiky vyjdou na 433.000 korun. Stezku vybuduje společnost Awocado, která už v Kolíně dělala naučnou stezku v Borkách.

Stavba obchvatu odkryla historii místa

Rybník Peklo vznikl v letech 1950 až 1953 rozšířením malého rybníku, který patřil k nedalekému mlýnu. Při výstavbě obchvatu města, který byl dokončen v roce 2012, se nedaleko rybníka našly rondely z mladší doby kamenné a sídliště z pozdní doby kamenné. Na návrší nad rybníkem směrem ke Štítarům archeologové našli sídliště z pozdní doby bronzové.