Když chcete slyšet šumění moře

Většina z nás už nějakou tu dobu necestovala k moři. Ideálním výletem po Čechách proto může být jezero Medard, u kterého uslyšíte klidné vlny omývající břehy pevniny. A když zavřete oči, můžete si představit šumění moře, Sokolovského moře :-)

Jako balzám na duši působí klidné okolí jezera a krásná barva vody. Umělé jezero Medard se rozkládá u obce Svatava u Sokolova v západních Čechách. Jezero vzniklo jako projekt rekultivace a revitalizace s cílem oživit krajinu, postiženou těžbou uhlí v bývalých lomech Medard a Libík.

Výlet kolem Medardu se dá pojmout jako procházka či jako projížďka na kole ( když není zrovna tedy zasněženo, jako nyní ). Terén je vhodný i pro maminky s dětmi v kočárku a pro malé cyklisty...až na jeden, dva větší kopce zde pro děti není nic náročného.

Přístupových cest k jezeru je hned několik - do Sokolova pěšky nebo po cyklostezce a bývalém železničním mostě nebo z Habartova, dostat se sem dá ale také ze Svatavy, kam jezdí vlak. K jezeru se tak můžou vypravit úplně všichni.

Celková plocha jezera pokrývá 500 hektarů. Jezero je 4 kilometry dlouhé a 1,5 km široké. Největší hloubka je 57 metrů. Samotná těžba v této lokalitě byla ukončena 31. března 2000. Přirozený přítok z nedaleké řeky Ohře začal jezero Medard plnit v roce 2010. Původně se mělo jezero napustit do roku 2013, jeho hladina se ale s hladinou Ohře srovnala ve výšce 400 metrů nad mořem až o tři roky později. K roku 2020 jde o největší umělé jezero v Česku.

Roku 2018 byla u jezera vysazena Alej přátelství a vede kolem něho cyklostezka - kdo chce, může si na kole jezero o obvodu 12 kilometrů objet klidně celé. Dnes tady turistů ještě mnoho není. Ti, kteří sem vyráží v létě, sem míří většinou za osvěžujícím koupáním v čisté vodě.

Je ale v plánu, že do několika let bude jezero Medard plnit podobnou funkci, jako třeba Lipno. V rámci urbanistické studie se v blízkosti jezera plánuje množství rekreačních a sportovních činností. Například bikrosový areál, dráha pro bruslení na kolečkových bruslích, fotbalové hřiště, golfové hřiště nebo hotelový komplex a základna sportovního jachtingu. Zatím vše existuje jen na papíře.