Jak na ledové koupání?

Obdivujete otužilce, kteří plavou v mrazivé vodě, zatímco okolo sněží? Můžete to také zkusit, ale důležité je se připravit a začít s otužováním postupně a pravidelně.

Otužování není jen vánoční plavání špičkových otužilců v ledové Vltavě. Mohlo by se stát součástí života každého, kdo chce udělat něco pro své zdraví. Působí proti nemocím z nachlazení, ale také proti alergiím, vředové chorobě, hypertenzi a některým nervovým chorobám či psychickým poruchám. V případě nemocí z nachlazení platí, že otužilý člověk má větší naději, že neonemocní. Pokud přece onemocní, pak má nemoc lehčí průběh a dříve odezní.

Otužovat se lze denně. Příznivé účinky otužování se projeví nejdříve za tři až čtyři týdny. Pokud bychom s otužováním přestali, zvýšená otužilost by během několika týdnů opět poklesla. Proto je důležitá soustavnost. Po delším přerušení otužování (kvůli nemoci, zranění, pobytu v teplých krajích apod.) je třeba začít téměř od začátku.

Kdy začít?

Trénink otužilosti probíhá dlouhodobě, nejlépe je začít od dětství a otužovat se celoživotně, jinak je ideální začít do čtyřicítky. V pozdějším věku (nebo v případě, že chcete do otužileckého klubu) se poraďte se svým lékařem.

Asi není nutné vysvětlovat, že předpokladem otužování je dobrý zdravotní stav. Jinak ale prospívá všem bez ohledu na věk. A co víc – otužování je velmi důležité zvlášť u malých dětí a starších lidí.

Jak začít?

Otužovat se můžete vzduchem, vodou a sluncem.

Nejlepší je začít se otužovat vzduchem na jaře. Ráno na sebe otevřete okno, nebo vylezte na balkon a zacvičte si. Oblékněte se jen velmi spoře. Po práci si zasportujte v přírodě, nebo si naordinujte nějakou práci na zahradě (či jinou fyzickou činnost). Opět se oblékněte jen velmi lehce. Snažte se vyhnout přetápěným místnostem a snižujte vrstvy oblečení.

Zhruba po týdnu přidejte otužování vodou. Otužování vodou je nejúčinnější. Vyplývá to ze skutečnosti, že voda odvádí při styku s tělem teplo více než dvacetkrát rychleji než vzduch. Proto je při otužování vodou zvlášť důležitá postupnost. Ráno se omyjte mokrou studenou žínkou, nebo ručníkem. Večer začněte s poléváním studenou vodou po dobu zhruba 5 minut. Postupně přejděte na ledové sprchování 1 až 3 minuty, v létě 5 minut.

Otužování sluncem umožňuje adaptaci na biologické účinky slunečního záření, kdežto otužování vzduchem a vodou ovlivňují přizpůsobení se chladu a teplu. I u otužování sluncem je velmi důležitá postupnost a přiměřenost.

Dalším otužovacím prostředkem může být sauna. Lidé, kteří se neotužují jinak než v sauně, by ji kvůli zvýšení otužilosti měli navštěvovat aspoň jednou za týden.

Když už se cítíte na "ledové" zimní plavání, dopřejte si ho maximálně 2-3 krát týdně a neplavejte:

  • déle jak 20 minut ve vodě chladnější než 15 °C
  • déle jak 10 minut ve vodě chladnější než 10 °C
  • déle jak 5 minut ve vodě chladnější než 4 °C

Jakmile vylezete z vody, můžete pociťovat lehký třes. Nepotlačujte ho. Je to normální, když se tělo zahřívá. Osušte se suchým ručníkem a až potom se pomalu oblékněte. Přitom se neustále pohybujte, běhejte nebo si zacvičte a pijte po doušcích teplý čaj.

Na co si dát pozor

Jak jsme už zmínili, důležité je začít se otužovat v létě. Zimní plavání je totiž velmi náročné na srdce, a to i pro zdravého sportovce. Pokud to navíc myslíte s otužováním vážně, měli byste se poradit se svým lékařem a podstoupit zátěžové testy. Doktoři při nich zkoumají právě činnost srdce. Po ledové koupeli se rozhodně vyhněte horké sprše. Je to dokonce přísně zakázané a životu nebezpečné! V řece a rybníce také plavte vždy při břehu, abyste mohli kdykoliv vylézt.

Tak, ať se vám otužování daří a jste zdraví!