Kde najdeme nejlepší surfařské vlny světa?

Vydejte se na cestu po havajském ostrově O'ahu. Zábavný a poznávací cestopis, který najdete na webu České televize vás v tomto díle zavede za historickými poklady i moderní tváří slunného Honolulu, na památný Pearl Harbour, do tropického pralesa a na nejlepší surfařské vlny světa!

Ostrov O’ahu je vstupní bránou do tropického ráje havajských ostrovů. Celé tři čtvrtiny všech obyvatel souostroví žije na tomto nevelkém ostrově, což z něj činí tepající křižovatku Pacifiku. Jeho srdcem je Velký ananas, jak se také s oblibou přezdívá metropoli Honolulu.

Smutně proslulý přístav Pearl Harbor na Havajských ostrovech je klíčovou vojenskou základnou amerického námořnictva v Tichomoří. 7. prosinec 1941 byl nejhorším dnem pro námořnictvo Spojených států. Den, kdy Japonsko zaútočilo na Ameriku. Přístav se nachází jen pár kilometrů od nejznámějšího tropického ráje města Honolulu. Známky po tragickém útoku jsou vidět dodnes. V místě tragické události stojí soubor unikátních památníků a muzeí.

North Shore, neboli severní pobřeží, je epicentrem aktivního plážového života. Kilometry jemného písku a gigantické vlny lákají hlavně vysportované surfaře. Zejména v prosinci, kdy se na pláži Ali’i koná světový šampionát v surfování. Okolo “jízdy na prkně“ se točí vše, nejen na pláži, ale i ve městečku Haleiwa.

Waikiki, jméno nejslavnější čtvrti Honolulu, jako by bylo synonymem pro sytě modré obzory, barevné západy slunce nad oceánem, prázdninovou atmosféru a nádherné tanečnice hula. Waikiki nikdy nespí. Zatímco přes den je v kursu pláž a vše, co k ní patří, v noci se zaplní přilehlé ulice. Ve švech praskají nejen luxusní bary, ale i hlavní třídy, kde se vaří, nakupuje a tančí v divokém rytmu havajských písní.

Pořad si můžete pustit na webu České televize