Hrad Košumberk zpřístupní příští rok vodárenskou věž

Hrad Košumberk v Luži na Chrudimsku v příštím roce zpřístupní vodárenskou věž. Letos ji opravuje. Dříve to byla bašta, až později začala zásobovat obyvatele hradu vodou. Uvnitř bude expozice o historii objektu.

„Bude tam expozice, která návštěvníkům ukáže historii architektury. Proč vznikla a proč byla přetvořena na vodárenskou věž, jak byla vodadistribuována po hradě,“ uvedla Ludmila Nováková z odboru výstavby lužské radnice. Zásobárnou vody se bašta stala patrně po požáru hradu v 16. století. Památka totiž nemá vlastní studnu, a s rostoucím počtem obyvatel objektu tak bylo potřeba řešit efektivní zásobování vodou.

„Díky tomu, že hrad získal renesanční opulentní přestavbou rezidenční funkci, spotřeba vody tam rostla. Pod hradem teče Krounka, která byla zdrojem vody,“ řekla Ludmila Nováková.

Město hrad postupně opravuje, protože poslední zásadnější opravy se v něm uskutečnily ve 20. letech minulého století. Radnice postupuje po etapách, vodárenská věž je čtvrtou etapou novodobých oprav. „Odhadem nás to stálo přes 1,5 milionu korun. Stavební práce zahrnovaly statické zajištění věže nebo se dělaly omítky,“ doplnila Nováková.„Už je sundané lešení, je omítnuto. Rádi bychom tam udělali jedno půlpatro, aby se dalo koukat z horního okna. Bude to další výhled z hradu,“ dodal kastelán Jan Uhlíř.

Hrad Košumberk nechal na konci 13. století postavit Ojíř z Košumberka. V roce 1372 ho zakoupili příslušníci staročeského panského rodu později známého jako Slavatové z Chlumu a Košumberka. Hrad upravili a přistavěli do jeho středu čtverhrannou obytnou věž se zaobleným nárožím. Později ho ještě obklopili opevněným předhradím. V 16. století byl hrad renesančně přestavěn, o čemž svědčí sgrafitová výzdoba budovy purkrabství. Za třicetileté války byl hrad poničen, později pod vlastnictvím řádu jezuitů zchátral.