Borový vodopád na úpatí Medvědí hory

Jihovýchodně od Koutů nad Desnou se v Jeseníkách na Borovém potoce (někdy nazývaném také Medvědí podle skalního hřebene Medvědích hor, pod nímž protéká) nachází Borový vodopád.

Borový vodopád je jeden z nejhezčích jesenických vodopádů, který naleznete na jižních svazích masivu Dlouhých strání, které jsou díky přečerpávací elektrárně vyhledávaným cílem turistů.

Měří necelých 8,5 metru a pod ním je soustava kaskád, které zakončuje malý, asi 2 metry vysoký vodopád. V horním úseku vodopádu voda nejprve stéká po skalním podloží, aby následně překonala volným pádem převis. Po dopadu na puklinovou plochu se voda roztříští, větví a až dolů znovu stéká po skále. Při vyšším vodním stavu se vytváří ještě jedno užší rameno, které se s hlavním proudem opět spojuje u paty vodopádu.

Borový vodopád je nejhezčí po pořádných deštích nebo na jaře, kdy se jím žene voda z tajícího sněhu. Protože leží v nadmořské výšce 840 metrů, o sníh tady většinou nebývá nouze.

K vodopádu je možné dojít z Koutů nad Desnou po modré turistické značce proti proudu Divoké Desné, do které se Borový potok vlévá. Asi po 1,5 kilometru je třeba se od značky odpojit, přejít lávku a pokračovat proti proudu Borového potoka. Od odbočky už je to ke kaskádám asi jen 10 minut pěšky.