Poznejte Černohorské vodopády na úpatí Černé hory

Kousek od centra Janských Lázní se na území našich nejvyšších hor, Krkonoš, nachází Černohorské vodopády. Černohorský potok, protékající pod Černou horou se může pochlubit ne jedním, ale hned celou sérií nádherných vodopádů a kaskád.

Návštěva vodopádů je opravdovým dobrodružstvím, nachází se v blízkosti cesty procházející Těsným dolem, nejsou z ní ale vidět a nejsou ani značené, takže si je každý bude muset najít sám.

První a největší vodopád z celé černohorské sbírky se nachází pod jediným pravostranným přítokem v Těsném dole. Menší skalní soutěskou padá voda více než 3 m takzvaným Soutěskovým vodopádem. Na konci soutěsky je ještě jeden vodopád, který je vysoký 2,2 m a má sklon přibližně 50°. Pod tímto vodopádem se k Černohorskému potoku připojuje malý potůček, na kterém je také 3 m vysoký vodopád. Soutěska a vodopády se nacházejí jen pár metrů od cesty, která prochází Těsným dolem.

Po několika set metrech, kdy začíná přímo pohádkový bukový les, zurčí další vodopád, tentokrát vysoký 2,7 m a následovaný dvěma kaskádovitými vodopády oddělenými tůní. V následujícím úseku se nachází ještě několik překrásných vodopádů a vše je zakončeno první protipovodňovou přehradou.

Těsným dolem prochází žlutá turistická trasa, začít je možné třeba u Hospůdky na Formánkách. K poslednímu, nejvyššímu vodopádu je to asi 1,5kilometrová procházka, kterou zvládnou i rodiče s dětmi. Kdo se chce pořádně projít, může pokračovat až k Černohorským rašeliništím.