Romantický výlet do údolí Zeleného potoka k Liščímu vodopádu

Udělejte si krásný výlet do Zeleného údolí nedaleko Pece pod Sněžkou. Budete se kochat ledovcovým údolím a zdejší krásnou přírodou - zurčícím potokem, Liščím vodopádem a okolními lesy!

U parkoviště Zelený potok začíná směrovkami značená vycházková trasa údolím kolem Zeleného potoka s několika malými vodopády a kaskádami. V minulosti se zde ve velké míře těžilo dřevo.

Cesta vede po lesní pěšině. Po dvou a půl kilometrech se údolí rozšiřuje, protože tu vysokohorský ledovec před desítkami tisíc let vyhloubil široký ledovcový kar. Celá trasa je okružní a měří zhruba 6,5 kilometru.

Přímo v ústí Liščího potoka do Zeleného potoka se nachází Liščí vodopád. Pod vodopádem je lávka, ze které je možno vodopád dobře pozorovat. Vodopád je víceramenný, jeho levá část je svislejší (až 70°) než pravá. Pod hlavním vodopádem a lávkou jsou výrazné kaskády.

V 16. století zde byla založena luční enkláva Jelení louky a ve stejnojmenném hostinci s tradicí založenou již v roce 1731 se můžete občerstvit i dnes.

K návratu do Pece pod Sněžkou je dobré využít asfaltovou cestu. Ta vede po červené turistické značce a protože má příjemný mírný spád, stala se oblíbenou zejména rodiči s dětmi a kočárky. Při cestě do Zeleného dolu narazíte na dětské hřiště, které má spousta dřevěných herních prvků a nachází se zde také dřevěný turistický přístřešek a informační tabule.