Bez obalu o obalu

Přemýšleli jste někdo o tom, kolik potřebujeme plastových tašek a sáčků za rok? Kolik jednorázových balení? Kolik balených vod?

Podle Českého statistického úřadu každý z nás spotřebuje 317 kg obalů za rok, každá rodina pak více než jednu tunu a celá Česká republika 3 300 000 tun obalů. A to už je pořádný objem!

A proto si stále větší popularitu získává Zero Waste životní styl. Ukazuje, jak žít v souladu a s respektem k životnímu prostředí. Jak na to? Bea Johnsonová ve své knize Domácnost bez odpadu uvádí pět kroků, kterými se můžeme řídit, pokud chceme výrazně snížit množství odpadu. Zamítnout, co nepotřebujeme. Zredukovat, co potřebujeme. Zužitkovat, co spotřebováváme. Zrecyklovat, co je možné. Zkompostovat, co je možné.

Zero waste ale není jen o redukování obsahu popelnice. Stále více lidí si začíná uvědomovat, že smysl života není v tom, co vlastníme.

Dochází nám, že čím víc vlastníme, tím méně svobodní jsme. Čím víc nakupujeme, tím více potřebujeme vydělávat. Čím více věcí máme, tím více strachu zpravidla pociťujeme.

Nezisková organizace Bezobalu se snaží koncept Zero Waste popularizovat. Široké veřejnost vysvětluje, jak žít bez jednorázových obalů a provozuje také několik prodejen, kde je možné potraviny bez obalů nakoupit.

Zkuste se inspirovat a začít třeba s drobností. Noste sebou složenou plátěnou tašku a v ní několik pytlíků. Jsou lehké a v batohu či kabelce nezaberou skoro žádné místo.

Nebo v prodejnách, kde je to možné, nakupujte do svých obalů. Suroviny skladuje ve stejných dózách, ve kterých jste je nakoupili - ideálně ze spolehlivých materiálů jako sklo, kvalitní plasty, nerez.

Kde můžte nakupovat bez obalu?

  • neziskovka Bezobalu provozuje pražské prodejny v Bělehradské 96, Pod kaštany 5 a Radhošťské 1
  • na Praze 13 pak najdete Neobaleno
  • svoji sekci bez obalu má i oblíbený e-shop Košík.cz