30 tipů, jak šetřit vodou v domácnosti

Pitná voda je pro nás každodenní samozřejmostí. Její zásoby ale nejsou nekonečné, proto je dobré upravit své návyky tak, abychom vodou zbytečně neplýtvali. Jak na to? Připravili jsme několik tipů pro inspiraci.

POZOR NA BATERIE

  1. Opravte kapající kouhoutky! Slabě kapající kohoutek způsobí ztrátu 24 litrů/den, silně kapající pak dokonce 54 litrů/den.
  2. Pořiďte si pákovou baterii – zkrátí dobu nastavování teploty vody a ušetříte vodu i energie.

ODSTRAŇTE REZERVY V KOUPELNĚ

  1. V koupelně spotřebujete až polovinu vody, proto zvažte nákup úsporné sprchové hlavice a perlátorů. Úsporný perlátor sníží průtok na 6 litrů za minutu.
  2. Na umytí rukou spotřebuje 3 litry vody. Ušetříte, pokud při mydlení nenecháte téct vodu.
  3. Vypněte vodu, když si čistíte zuby.
  4. Sprchujte se! Při koupání ve vaně spotřebujete 150 až 200 litů vody, při sprchování jen 50-60 litrů.
  5. Zvažte sprchové hlavice s dešťovým efektem, které jsou nejen příjemné, ale mohou ušetřit až deset procent spotřeby vody.
  6. Vypínejte vodu při mytí vlasů, ušetříte až 150 litrů vody za měsíc.
  7. Pokud kupujete vanu, vyberte menší či střední velikost. Velké vany zbytečně zvyšují spotřebu vody.
  8. Pokud je to možné, používejte termostatické baterie a nastavte si ideální teplotu vody pro sprchování a koupání 38 stupňů. Ušetříte tak 10 až 20 litrů vody, které odtečou každý den při čekání na správnou teplotu.

KONTROLUJTE TOALETU

  1. Pozor na protékající toaletu!. Denně vám může uniknout 150 až 2 000 litrů.
  2. Jedno spláchnutí představuje až 10 litrů vody. Proto se vyplatí nahradit starou toaletu modernější a úspornější. Výhodné jsou také toalety s duálním splachováním – umožňuje spláchnout buď 3 nebo 7 litry vody.

PERTE CHYTŘE

  1. Pračku zapínejte vždy, když je plná.
  2. Když vybíráte novou pračku, nevšímejte se pouze spotřeby energie, ale i spotřeby vody a toho, zda pračka nabízí úsporné režimy praní.
  3. Využívejte různé programy pro různé druhy prádla. Na některé druhy oblečení jsou vhodnější kratší cykly s nižší spotřebou vody i energie. Pokud to s ohledem na znečištění prádla lze, a vaše pračka to umožňuje, používejte úsporný program.
  4. Praní tmavého oblečení ve studenější vodě šetří objem vody, energii a navíc pomáhá vašemu oblečení zachovat si stálobarevnost.

V KUCHYNI NEMYJTE POD TEKOUCÍ VODOU

  1. Nejúspornější je mytí nádobí v myčce na nádobí. Na jedno mytí spotřebujete přibližně 20 litrů vody a ušetříte nejen vodu, ale i energii.
  2. Myčku na nádobí pouštějte jen plnou.
  3. Pokud je to možné, volte úsporné mycí programy.
  4. Jestliže ručně umýváte nádobí dvakrát denně, spotřebujete asi 70 litrů vody. Chcete ušetřit, ale nechcete kupovat myčku? Myjte nádobí v napuštěném dřezu a spotřebujete jen třetinu vody. Jednu část dřezu napusťte vodou na mytí nádobí, druhou část používejte na oplachování.
  5. Hrnce a pánve nechte odmočit. Není třeba drhnout pánve a hrnce pod proudem tekoucí vody.
  6. Ovoce a zeleninu k přípravě jídla omyjte společně v napuštěném dřezu nebo nádobě. Umývat každý kus pod tekoucí vodou je často zbytečné.

ZALÉVEJTE ÚSPORNĚ

  1. Používejte na zavlažování dešťovou vodu zachycenou do sudů.
  2. Zalévejte zahradu ráno nebo večer, zabráníte tak zbytečnému odpařování vody.
  3. Jedno větší zavlažování týdně je prospěšnější než několik krátkých postřiků.
  4. Kontrolujte hadici na zalévání. Poškozenou hadicí mohou unikat litry vody.
  5. Zvažte kapkovou závlahu. Minimalizujete tak odpar vody při zalévání.

NA ZÁVĚR

  1. Při delším opuštění bytu či rodinného domu (dovolená, služební cesta apod.) uzavřete hlavní uzávěr vody pro byt či dům. Zabráníte možným únikům vody při případné havárii.
  2. Zvažte pořízení dálkového odečtu vodoměru. Získáte tak online přehled o vaší spotřebě a snadno odhalíte veškeré nežádoucí úniky vody.
  3. Vysvětlete svým dětem, proč je dobré šetřit vodou. Ušetříte náklady a navíc je povedete k udržitelnému životním stylu.