Ekologická paliva zahřejí na těle i na duši

Další zajímavou inspirací, jak využívat druhotné suroviny, je firma Česká peleta. Vyrábí totiž pelety z odpadu – konkrétně z pilin dřevovýroby.

Co je to peleta?

Při zpracovávání dřeva vznikají piliny, které se poté drtí a tak vznikne peleta. Je to malý dřevěný váleček, který má průměr 6-8 mm a délku 20-30 mm. V podstatě se jedná o odpad, který při práci s dřevem vzniká. Tento odpad se poté pomocí speciálních lisů upraví na jednotlivé pelety. Vzhledem k tomu, že mají pelety rostlinný původ, řadíme je do kategorie biomasy. Jedná se tedy o velmi ekologické palivo. Při jeho spalování nevzniká téměř žádný kouř a jen velmi malé množství popela. Topení peletami je tak na rozdíl od uhlí čisté a životnímu prostředí neškodné. Přírodní popel, který navíc spalováním pelet vzniká, můžeme využít jako hnojivo.

Malé dřevěné válečky slouží jako moderní, ekologické a levné topivo. Konečný uživatel také ocení, že na rozdíl od dřeva nevyžadují žádné další zpracování a mají minimální skladovací nároky. Mají vysokou výhřevnost a zanedbatelnou produkci popela. Dá se s nimi topit v moderních kotlích na biomasu i v krbových kamnech.

Dřevěné pelety jsou nejen komfortní, ale také velmi ekonomické palivo. Když zvažujete náklady na vytápění, vychází levněji jedině kusové dřevo a hnědé uhlí. Vytápění peletami je přitom výrazně pohodlnější, čistší a efektivnější.

Pelety jako nevyčerpatelný zdroj?

V neposlední řadě je třeba zmínit ještě jednu velkou výhodu a to aktuální stav výroby pelet v České republice. Výroba u nás totiž raketově roste a Česká republika se v Evropě řadí mezi přední vývozce pelet. Kromě naší země zásobuje např. i Itálli či Německo. Dřevařský průmysl je obrovský a odpad při práci se dřevem vzniká neustále, není třeba se tedy bát, že by pelet byl nedostatek, nebo že by dokonce došly.

Více na webu ceska-peleta.cz