Žížaly jako pomocník při zpracování bioodpadů

Žížaly se živí organickými zbytky rostlin a vylučují kvalitní kompost. Hnojivo je tak zdravé, lokální a vrací život do půdy.

Jak likvidovat biologický odpad? Jednoduše pomocí vermikompostování! Vyrobíte tak plně organické hnojivo, které je velice efektivní a prospěšné pro všechny druhy rostlin. Vermikompostéry můžou domácnosti, firmy i obce využít pro kompostování rostlinných zbytků.

A proč zrovna žížaly?

Žížalí trávicí trakt obsahuje enzymy, které dokáží rozložit organické zbytky, a substrát je pak čistý, zbavený jakýchkoliv toxických látek nebo patogenů. Žížalí hnojivo je navíc bohaté na dusík, fosfor a draslík, obsahuje také vápník, hořčík, sodík, měď, zinek, mangan a bór.

Žížaly žijí ve vermikompostéru, což je nádoba, která se skládá z několika komor. Do kompostéru vkládáte organické zbytky, ty žížaly sní a potom, co projdou jejich trávicím traktem, se z nich stává kvalitní kompost.

Výluh z kompostu je kvalitní univerzální hnojivo

Ten se dá přímo aplikovat do půdy jako hnojivo, firma Florium z něj ale vyrábí i výluh a ten nabízí k hnojení. Výluh je jednodušší aplikovat, distribuovat a je ho více než kompostu. Hnojivo vzniká jako výluh z humusu, který vytvoří žížaly. Možná jste už slyšeli o tzv. žížalím čaji. To je tekutina, která vzniká při vermikompostování a dá se využít i jako hnojivo.

Chcete se vrátit ke kořenům? Zapojit se můžete i vy, stačí začít vermikompostovat, více se dozvíte například na webu florium.cz

Zdroj: Zajímej.se