Za romantikou k Nýznerovským vodopádům

Navštivte ojedinělou přírodní zajímavost málo navštěvovaných Rychlebských hor. Nýznerovské vodopády tvoří soustava kaskád a peřejí v romantické soutěsce nad ústím Bučínského potoka.

Vodopády známé také jako "Vodopády Stříbrného potoka" se nacházejí jižně od města Žulová na území obce Skorošice v okrese Jeseník v Olomouckém kraji. Vznikly na prahu, tvořeném odolnější horninou – žílou amfibolického gabra. Díky vysokému průtoku jsou Nýznerovské vodopády působivým přírodním jevem. Ze dna kotle můžete obdivovat 14 metrovou sérii stupňů, ze kterých ty nejvyšší dosahují výšky tří metrů.Přístup k hornímu stupni je opatřen schody.

Vodopády můžete navštívit formou náročné hřebenové túry, ale i krátké patnáctiminutové procházky od zaparkovaného auta v údolí. Z vesnice Žulová, vzdálené přes 5 kilometrů, k nim vede modrá turistická trasa. Terén je vždy schůdný, protože přístupovou cestu tvoří lesní asfaltka. K vodopádům se tedy můžete v pohodě vydat za mlhy, větru i deště, pěšky, na kole, na běžkách i s kočárkem.

Nýznerovské vodopády jsou přírodní památkou, kterou spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Důvodem ochrany je geomorfologicky význačné území, které nemá v Rychlebských horách obdoby.