Vyražte do romantického kaňonu k Moravanskému vodopádu

Na nepříliš dlouhém toku Moravanského potoka, kolem kterého prochází mezi Moravany a Dolními Zálezly místní modré značení, je v jeho horní části toku označen Moravanský vodopád.

Moravanský vodopád se nachází v nadmořské výšce 260 až 266 m v horní části Mlýnského dolu, do kterého padá tok Mlýnského potoku skrze čedičové těleso lávového proudu. Vodopád tvoří dva stupně, mezi kterými se tok stáčí doleva. Horní stupeň má výšku 4,5 m a dolní 1,5 m. Vpravo od horního stupně se za vyššího stavu vody objevuje ještě jedno rameno. Průtok vodopádem dosahuje 20 l/s.

Pod vodopádem potok mění směr o 90°, následuje drobný stupínek, za kterým je vývařiště. Po dalších sedmi metrech následuje druhý vodopád, který někdy podtéká pseudojeskyni pod zaklíněným balvanem, jindy teče přes tento balvan, podle míry ucpání toku a množství vody.

Dále po proudu je pod zděnou hrází ještě 1,5 metru vysoký vodopád s nepříliš výrazným sklonem.

Z Dolních Zálezel vede k vodopádu nově upravená cesta značená modrým místním značením. Za obcí vchází cesta do rokle Moravanského potoka a zvolna stoupá podél umělých kaskád potoka. Za druhým turistickým odpočívadlem pak cesta prudce stoupá k vodopádu.

Nad vodopádem je několik dalších menších vodopádů a kaskád. Ty jsou již kousek pod obcí. Pokračováním po cestě se dá dojít do Moravan.