Výlet na Polepský vodopád u Kolína

Vydejte se ke krásnému vodopádu do středočeské obce Polepy, která se nachází kousek od Kolína. Polepský vodopád je významný krajinný prvek v nivě místního potoka Polepky.

Vodopád je situován v nadmořské výšce 206 metrů a na rozloze 0,22 hektarů chrání na povrch postupně vystupující svorové ruly kutnohorského kristalinika, které zde tvoří asi pět metrů vysoký skalní práh, přes který padá Polepský potok vodopádem o výšce čtyři metry.

Přestože to není žádný extra vysoký vodopád, v bezprostřední blízkosti průmyslového Kolína pověstného tím, že leží v úrodné rovině, se jedná o velmi pozoruhodný a zcela nečekaný přírodní výtvor, který byste tady vůbec nečekali. K vodopádu vede pěší cestička. Hned u vodopádu je dřevěná lavička se stolem, takže zde můžete i v klidu posvačit. Přes potok pak vede dřevěný můstek. Vodopád byl za významný krajinný prvek prohlášen v roce 2000.

Polepka má po celý rok dostatek vody a v době dešťů a po bouřkách vypadá vodopád opravdu mohutně. Z centra obce Polepy se dostaneme k vodopádu po modré turistické značce, která odtud pokračuje dál směrem do Kolína.

Blízko vodopádu se také zdvíhá pískovcová tzv. Berkova skála, která je pojmenována po tehdejším majiteli pozemků v 19. století. V roce 1945 při spojeneckém leteckém bombardování nedalekého Kolína byla skála poškozena silným výbuchem munice. Až do dnešních dnů jsou v její blízkosti vidět zarůstající krátery po munici.