Vydejte se po naučné stezce "K mokřadu Zásada"

Naučná stezka K mokřadu Zásada mezí obcí Držkov a městysem Zásada představuje úplně jiný pohled na Jizerské hory.

Na kopci nad Držkovem, kde naučná stezka začíná, byla postavena v polovině 19. století kaplička sv. Trojice na křižovatce starých cest, spojujících Železný Brod, Tanvald, Navarov a Zásadu. Od kapličky je krásný výhled na panorama našeho nejvyššího pohoří Krkonoš a části Jizerských hor. Cestou ale nevynecháte další zajímavost kraje, jakou je kostel sv. Bartoloměje v Držkově.

Příjemná procházka přes lesy a louky vás provede až k přírodní památce Zásada pod školou. V obci Zásada navštívíte pomník věnovaný obětem 1. světové války, sochu sv. Jana Nepomuckého či kapli sv. Prokopa, u které se do výše tyčí 200 let starý památný strom, Zásadský dub.

Stezka o délce 4,6 km má nenáročný terén, který je vhodný pro pěší turisty všech věkových kategorií. Naleznete zde osm zastavení s informačními panely a místa určená pro odpočinek.

V roce 1989 byla vyhlášena mokřadní louka na kraji obce Zásada za přírodní památku za účelem ochrany mokřadního společenstva – pramenišť, podmáčených luk, rákosin, bažinných olšin a výskytu zvláště chráněných druhů rostlin. Jde o vachtu trojlistou, ďáblíka bahenního a bledule jarní. Z další flóry rostoucí v blízkosti Plchovského potoka můžeme zmínit blatouch bahenní, děhel lesní, kosatec žlutý, pomněnku bahenní, přesličku nejvyšší či sasanku hajní.