Vydejte se naučnou stezkou Modrá osa proti proudu středověkého náhonu

Dnes pro vás máme tip na procházku po naučné stezce Modrá Osa, která prochází historickým centrem Chrudimi podél zrevitalizovaného starého vodního náhonu.

Stezka je dlouhá necelé dva kilometry a popisuje na devíti panelech historii míst ležících podél náhonu i jeho faunu a flóru.

Začátek naučné stezky je u regionálního muzea a nejjednodušší je zaparkovat na Resselově náměstí. Celá cesta vede městem, víceméně po rovině a dá se zvládnout i s kočárkem nebo malými dětmi, i když je třeba překonat několik schodů. K případnému odpočinku je podél stezky umístěno i několik laviček.

Nejen řeka Chrudimka, která protéká Chrudimí, ale i vodní náhony na ni napojené, znamenaly po mnoho let důležitý zdroj vody a energie k pohánění různých zařízení jako jsou mlýny stoupy nebo valchy. Zároveň šlo o zajímavý estetický prvek, který se stal vítaným cílem nejen dospělých, ale také dětí při jejich radovánkách. I dnes mají děti možnost na mnoha místech využít k osvěžení vody původně středověkého, dnes regenerovaného vodního náhonu.

Mezi největší zajímavosti na stezce patří budova bývalé vodárny, která byla postavena již v roce 1670 v barokním stylu a v roce 1852 ji František Schanmoranz přestavěl do dnešní novogotické podoby. V roce 1885 byl vybudován nový vodovod a od této doby vodárna sloužila již jenom k zásobování vodou kašny na náměstí (a to až do roku 1951). Před vodárnou je nyní pro turisty k dispozici pítko s vodou a jedna z informačních tabulí.

Konec naučné stezky je mezi plaveckým a zimním stadionem. Zpátky do centra Chrudimi se lze vrátit stejnou cestou, nebo využít jakoukoliv jinou cestu městem. Přímo na náměstí je několik restaurací, kaváren a stánků s občerstvením.