Jaké jsou sněhové podmínky na našich horách?

Než se vydáte na sjezdovky, je potřeba zjistit, jak jsou na tom se sněhem. Kde najít aktuální informace o stavu sněhu na českých horách? Tak s tím vám pomůže náš dnešní článek.

Sněhové podmínky

Na webu snehove-zpravodajstvi.cz naleznete denně aktualizované sněhové podmínky a počasí ze 101 českých lyžařských středisek po celé České republice. Můžete se proklikávat jednotlivými oblastmi a u každé je informace o stavu a typu sněhu, kdy proběhla aktualizace a také hodnocení lidí, kteří lyžařské středisko navštívili.

Nepřetržitě aktualizované sněhové zpravodajství naleznete také na webu ceskehory.cz, kde informace o stavu sněhu jsou rozděleny dle pohoří. Při kliknutí na určitou oblast se vám otevře nové okno s veškerými informacemi, i webkamerou.

Na webu kamzasnehem.cz si vyberete oblast, která vás zajímá na mapě a zjistíte aktuální informace o stavu sněhu a i nejnovější zprávy ze sjezdovek, nebo rady a tipy lyžařům od lyžařů.

Český hydrometeorologický ústav také informuje na svých stránkách portal.chmi.cz, kolik připadlo nového sněhu v jednotlivých lyžařských střediscích, kolik ho je celkem a kdy měření proběhlo.

Na webu in-pocasi.cz naleznete sněhové zpravodajství obsahující aktuální informace o sněhu a počasí z více než 150 zimních středisek v celé České republice. Údaje jsou každý den aktualizovány přímo provozovateli středisek.

Na webu onthesnow.cz se dozvíte aktuální výšku sněhu, stav sněhu, počet otevřených sjezdovek, množství spuštěných vleků, kdy a kde naposledy sněžilo a jaké bude počasí v dalších dnech.

Web hory.cz vám přináší denně aktuální sněhové zpravodajství z českých hor. U detailu střediska najdete vždy aktuální sněhové podmínky, informace o provozu sjezdovek, lanovek a vleků, živý pohled z webových kamer a předpověď počasí.

I na portálu pro sjezdové lyžování snow.cz naleznete aktualizované sněhové podmínky nejen na českých, ale i na zahraničních horách. Dále se můžete informovat o cenách skipasů v jednotlivých střediscích, podívat se na webkamery, pročíst články, diskuze a nejnovější reporty ze sjezdovek.

Lyžování v Česku

České hory nabízejí desítky moderních lyžařských středisek, která se často inspirují alpským trendem propojování skiareálů. Vznikají tak větší a rozlehlejší lyžařské oblasti, ve kterých se dá lyžovat na jeden skipas. Řada skiareálů myslí na rodiny s dětmi a zakoupit si tak můžete rodinné, nebo střídavé skipasy, někde mohou dokonce ti nejmenší děti lyžovat zadarmo.

Nejdůležitější lyžařské resorty v České republice jsou soustředěny do několika pohoří a nacházejí se poblíž hranic s okolními státy.

Na východě země se nachází několik zajímavých areálů v Javornících a Beskydech, které hraničí se Slovenskem a Polskem. V Beskydech si určitě nenechte ujít lyžování na Pustevnách a v Mostech u Jablunkova, kde mají návštěvníci, stejně jako v řadě dalších středisek, celoroční vyžití i mimo lyžařskou sezónu.

V Jeseníkách najdete největší a zároveň nejmodernější moravské lyžařské středisko Kouty nad Desnou.

K nejnavštěvovanějším střediskům Orlických hor patří Říčky a Deštné, největším areálem je aktuálně Ski Bukovka, areál, který spojil svahy Skiparku Červená Voda a střediska Čenkovice na protilehlých úbočích Bukové hory.

Tradičně nejnavštěvovanějším pohořím jsou Krkonoše. Největším lyžařským střediskem v České republice je podle délky sjezdovek Špindlerův Mlýn. Kromě Špindlu je velmi vyhledávanou lyžařskou oblastí SkiResort Černá hora - Pec, kde se dá lyžovat na 42 kilometrech sjezdovek v pěti skiareálech, navzájem propojených sjezdovkami nebo skibusy.

Na Šumavě má nejlepší pověst střediska vstřícného k rodinám s dětmi Skiareál Lipno.

Severozápadní hranici České republiky s Německem lemují Krušné hory, tam je jednoznačně největším a nejoblíbenějším areálem Klínovec, a to i díky společnému skipasu s německým Fichtelbergem na druhé straně hory.

Za zmínku pak stojí určitě i středočeský Monínec, který je sice menší, ale moderní areál a hlavně výjimečný tím, že lyžařská sezóna tam začíná o hodně dřív, než ve všech ostatních českých skiareálech - a to díky super moderní technologii zasněžování Snow Factory, která umožňuje spustit technické zasněžování už při teplotách pod +15°C. Tutéž technologii už využívá také Černá hora - Janské Lázně a nejnověji také Kopřivná Resort.