Vodárna v Káraném slaví 110 let, vyrobila už 4 miliardy kubíků pitné vody

Káranská vodárna je již 110 let nejkvalitnějším zdrojem pitné vody pro Prahu. V současné době Káraný do pražské vodovodní sítě dodává přes 20 % z celkového objemu dodané pitné vody. Jen v loňském roce dosáhl objem dodané vody 28 milionů kubíků pitné vody.

„Káranská vodárna je jedním ze tří pilířů pražské vodohospodářské infrastruktury. Po Želivce je druhým nejvýznamnějším zdrojem. Za celou dobu svého provozu vyrobila přes čtyři miliardy kubíků pitné vody. Svůj vrchol zažila v roce 1989, kdy do sítě dodala více než šedesát milionů kubíků,“ uvedl generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos.

Probíhající rekonstrukce

Stejně jako ostatní pražské úpravny vody i Káraný prochází rozsáhlou rekonstrukcí.„Jsme si vědomi potřeby investic. Ty probíhají nejen přímo na úpravně, ale již jsme začali s rekonstrukcí výtlačných řadů a budeme v ní pokračovat,“ zdůraznil radní hlavního města pro oblast infrastruktury Michal Hroza s tím, že nejstarší výtlačný řad mířící na vodojem Flora je z roku 1914.

Loni v únoru byla zahájena a letos v červnu bude dokončena první etapa rekonstrukce odželezovny.„Investice zahrnuje kromě stavebních konstrukcí i výměnu dvou pracích čerpadel, všech technologických potrubí za nerezové, výměnu armatur u všech šesti otevřených rychlofiltrů. Dále výměnu stavební i technologické elektroinstalace,“ vypočítal Michal Hroza.

Na první etapu by měla plynule navázat kompletní modernizace 6 otevřených filtrů a výměna artéské násosky, která přivádí artéskou vodu z prameniště do areálu Káraný, kde je čerpána k úpravě na odželezovnu. Při pohledu na moderní technologie se jen těžko věří tomu, že Káranská vodárna slaví 110 let od svého vzniku.

Jak se získává voda v Káraném?

Voda z přirozené infiltrace (900 – 1100 l/s)

Jizerská voda infiltruje dnem i břehem do okolních štěrkopískových náplavů, kde je ve vzdálenosti 250 m od řeky jímána ve směsi s přirozenou podzemní vodou. Děje se tak prostřednictvím řady vrtaných studní propojených násoskou. Odtud je získaná voda dále dopravována pomocí čerpacích stanic a gravitačního svodného řadu do hlavní čerpací stanice v Káraném.

Voda z umělé infiltrace (700 – 900 l/s)

Surová jizerská voda dopravená do úpravny vody je přefiltrována na rychlofiltrech přes tříděný písek a následně přečerpána do vsakovacích nádrží s přirozeným pískovým dnem ve štěrkopískových náplavech. Vsakovaná voda, procházející přes tento přirozený filtr, intenzivně obohacuje přirozené zásoby podzemní vody a kontaktem s geologickými vrstvami získává vlastnosti podzemní vody. Ve vzdálenosti 200 m od vsakovacích nádrží je asi po 40 – 50 dnech zdržení v podzemí jímána tato velice kvalitní pitná voda a přečerpána do hlavní čerpací stanice.

Artéská voda (50 l/s)

Jde o zdroj mimořádně kvalitní vody přitékající v hlubokém podzemí do této oblasti ze severní části geologického útvaru „Česká křída“. Voda je jímána ze 7 artéských vrtů, její stáří bylo stanoveno na 16 000 let. Její složení po jednoduché úpravě (odželeznění) odpovídá požadavkům na vodu pro přípravu kojenecké stravy.

Přirozenou infiltraci a čerpání artéské vody provádějí Pražské vodovody a kanalizace, a.s.. Umělou infiltraci provozuje Vodárna Káraný, a.s.

Praha je zásobována pitnou vodou z Ůpravny vody Želivka (63 %), Úpravny vody Káraný (25 %) a Ůpravny vody Podol ( 12 %). Pitná voda z Káraného má charakter podzemní vody, má vyšší tvrdost než voda ze Želivky a Podolí a je distribuována hlavně do severní části Prahy. Na Želivce a v Podolí je do výrobního procesu zařazena filtrace přes granulované aktivní uhlí (sorpční stupeň), díky sorpčnímu stupni jsou z vody odstraňovány také nežádoucí mikropolutanty.