Ve Vinohradské vodárně vznikne osvětové centrum Hydropolis

Pražský magistrát převede na svoji firmu Pražská vodohospodářská společnost (PVS) areál bývalé vodárny na Vinohradech, ve kterém vznikne osvětové centrum. Stavba centra s názvem Hydropolis zaměřeného na vodárenství by měla trvat dva roky.

PVS do ní plánuje investovat 350 milionů korun. Dalších 150 milionů korun zaplatí společnost Pražské vodovody a kanalizace, ve které vlastní 51 procent francouzská Veolia a 49 procent hlavní město.

Centrum plánované v bývalé vodárenské budově z roku 1882 se podle schváleného dokumentu zaměří na širokou veřejnost s cílem představit hospodaření s vodou a jeho důležitost pro společnost.

Zrekonstruovány budou dva bývalé vodojemy. Jeden bude sloužit pro zřízení expozice a druhý se znovu zapojí do městského vodohospodářského systému. Expozice přibližující cyklus pohybu vody od podzemí do oblak vznikne i v sedmipatrové zrekonstruované vodárenské věži, na jejímž vrcholu bude vyhlídkové místo. V centru vznikne konferenční sál s kapacitou až 150 míst a kolem něj veřejné prostranství s lavičkami či občerstvením.

Bývalá vodárna je v majetku hlavního města, které ji své firmě prodá, ale formou navýšení jejího základního kapitálu, takže reálně nic platit nebude. Peníze na stavbu vezme PVS z fondu rozvojových investic, do kterého každoročně putuje část dividend z městského podílu v PVK.