Voda: zdroj příliš vzácný na to, aby se využil jen jednou

Do dvaceti let bude každá pátá země trpět vážným nedostatkem vody v důsledku klimatických změn. Jak můžeme omezit tlak na sladkovodní zdroje?

Kromě snižování spotřeby již existují i další řešení, například čištění a opětovné využití odpadních vod. Podle průzkumu společnosti Elabe provedeného ve Francii pro týdeník La Tribune je 83 % respondentů ochotno pít vodu vyrobenou z odpadních vod.

Opětovné využití odpadních vod zvyšuje hodnotu vodních zdrojů pro všechna využití: závlahu zeleně či plodin, požární ochranu, průmyslové účely, chlazení měst i dodávku pitné vody obyvatelům. V Evropě se však toto řešení využívá jen minimálně: ve Francii z 0,6 %, v Itálii z 8 %, ve Španělsku ze 14 %, zato v Izraeli z 80 %.

Vzhledem k naléhavosti problému je ale na místě pragmatický přístup. Průzkum agentury Elabe zjistil, že 92 % respondentů má obavy ze znečištění moří a řek, 87 % z tenčících se přírodních zdrojů a 84 % z hrozby sucha. Každý druhý Francouz se obává nedostatku pitné vody.

Ve Francii ale naráží využití odpadních vod, které evropská legislativa nařizuje např. pro zavlažování zemědělských plodin, na strach z mikroznečištění a na psychologický blok. Vlády a zdravotnické orgány se proto zdráhají využití odpadních vod podporovat.

70 % Francouzů si však myslí, že řešení nedostatku vody se podaří nalézt, a 46 % z nich nepřekvapuje, že odpadní vody lze přeměnit na pitnou vodu. V případě sucha uvádí 87 % respondentů, že jsou přesvědčeni o výhodách výroby pitné vody z upravených odpadních vod. 75 % respondentů uvádí, že by byli ochotni používat recyklovanou pitnou vodu k pěstování ovoce a zeleniny a k chovu zvířat. Převážná většina respondentů – kromě velmi zdráhavých 17 % – prohlašuje, že by byla ochotna pít upravenou vodu, pokud by pravidelně dostávala informace o kvalitě vody a pokud by voda chutnala stejně a byla levnější.

„Lidé jsou připraveni změnit své zvyklosti, může-li to pomoci s řešením ekologických problémů,“ potvrzuje Philippe Sébérac, ředitel pro vědeckotechnickou odbornost divize Business Support & Performance skupiny Veolia.

Například v Namibii již 40 let úpravna vody Windhoek ve spolupráci s Veolií každý den 21 000 m3 odpadních vod upraví na naprosto nezávadnou pitnou vodu. V Sainte-Maxime ve Francii se ročně využije 300 000 m3 čištěné vody k zavlažování golfového hřiště a zeleně. Ve Pornicu chladí recyklovanou vodou oblast města vyhledávanou turisty.

Ve Francii Veolia pomáhá s opětovným využitím pro závlahu plodin... Vývoj nových modelů urychluje realizaci projektů opětovného využití odpadních vod: decentralizované systémy vodu upravují tak, aby co nejpřesněji odpovídala potřebám.

Chytré závlahové systémy měří potřebu vody v půdě a v rostlinách v reálném čase a přizpůsobují obsah živin v použité recyklované vodě. V oblastech s nedostatkem vody Veolia optimalizuje řízení závlahy: čidla vyvinutá společností Vegetal Signals měří potřebu na straně rostlin, omezují objem vody a snižují náklady.

V pojektu Irrialt’Eau se kapkově zavlažuje 80 hektarů vinic v okolí města Gruissan vyčištěnou odpadní vodou. Projekt se těší podpoře vinařů a ekologických organizací od roku 2011, kdy testy prokázaly, že půda ani hrozny neobsahují znečišťující látky. V regionech Occitanie a Provence-Alpes-Côte d’Azur se nyní tento projekt připravuje pro použití na vinicích a při pěstování zeleniny. V regionu Hautes-Pyrénées probíhají experimenty se systémem SFR-SmartFertiReuse, jehož cílem je optimalizace produktivity bez přídavku chemikálií, přičemž zavlažování se řídí potřebami plodin a upravené odpadní vody se obohacují živinami přímo z odpadní vody.