Ponořte se do horkých vod v Gruzii

Právě horké prameny, na kterých leží hlavní město Gruzie, Tbilisi, daly tomuto městu své jméno. Tbili totiž znamená teplý a lázně. A tak, když teď nemůžeme nebo úplně nechceme cestovat, můžeme zatím zajímavá místa alespoň prozkoumat, na webu ČT jich v pořadu "Postřehy odjinud" nalezneme plno.

Hlavní město Gruzie, dnešní Tbilisi, se dříve jmenovalo Tiflis. Původní název odkazuje k horkým léčivým pramenům, které prýští z rokle přímo v centru tohoto malebného města. Dnešní podobu tamní lázně získaly za osmanské nadvlády a dodnes jsou místem čilého společenského života.

Voda s životodárnými účinky

Přírodní horké prameny daly v dobách slávy lázní ve 13. století vzniknout údajně více než šedesáti lázeňským domům. V těch dnešních probíhá všechno hodně podobně. Lidé s kožními nebo pohybovými problémy si poněkud páchnoucí vodu chválí, kardiaci a jiní se musí mít na pozoru. Lázeň má mít něco mezi 40 – 70 °C a doporučená doba ve vodě je 15 minut.

Orientální lázně mají malé sály s nádhernou akustikou, které návštěvníkům nabídnou nejen relaxaci, ale také soukromí. Můžete si tu objednat čaj nebo i jiné nápoje podle vlastního uvážení a strávit tu tolik času, na kolik budete mít chuť a peníze. Dřív bývaly tyto lázně prakticky zdarma a jednu dobu zdejší léčivá sirná voda proudila dokonce i v tbiliském vodovodu. Místní tak mohli denně prodělat léčebnou kúru.

Návštěva těchto lázní není jen záležitost očisty těla, ale také duše. Je to také zážitek pro všechny, kdo mají rádi architekturu a historii. Péče o zdraví, tělo a osobní hygienu patří k dědictví, které v Gruzii zanechala Osmanská říše.

Pořad ke shlédnutí zde