Veoliaforce v Senegalu pomohla při úpravě brakické vody. Místní tak získali přístup ke kvalitní pitné vodě

Dobrovolníci z Veoliaforce instalovali ve venkovském regionu Senegalu Aquaforce RO - nové zařízení na odsolování a úpravu pitné vody, které pomáhá zlepšit kvalitu života místním obyvatelům.

V Nguékokh, severně od Kaolacku, se místní obyvatelé dlouhodobě potýkali s kvalitou pitné vody. V této venkovské oblasti Senegalu podzemní voda obsahuje příliš mnoho fluoridů, které jsou zdraví nebezpečné, způsobují totiž poškození pohybového ústrojí. Nadace Veolia se rozhodla pomoci a poskytla potřebné know-how a vybavení v rámci projektu Veoliaforce.

Veoliaforce umožňuje zaměstnancům skupiny Veolia se během jejich normální pracovní doby podílet na humanitárních misích. Jejich odborné znalosti jsou tak využity ve prospěch místních obyvatel.

Jak probíhal projekt v Senegalu?

V první fázi Maxime Pellot, dobrovolník Veoliaforce, analyzoval situaci v regionu a doporučil využít mobilní jednotku Aquaforce RO přizpůsobenou pro tzv. brakickou vodu, která má koncentraci solí mezi mořskou a sladkou vodou. Je tedy slanější než sladká voda, ale není tak slaná jako voda mořská.

Kvůli instalaci zařízení a také zaškolení místního personálu vyrazili do Senagalu hned dva odborníci – Vincent Renault a Mathieu Balian, oba ze společnosti SIDEM (Veolia Water Technologies), která je součástí skupiny Veolia.

Po příjezdu bylo jasné, že zařízení je třeba zprovoznit velmi rychle. „Předchozí instalace byla měsíc mimo provoz a místní lidé se tak hodně angažovali. Byl zde skutečně velký tlak na obnovení přístupu k vodě,“ vysvětluje Vincent Renault.

„Problémem pro lidi ale zpočátku byla mírně chlorovaná chuť vody,“ vysvětluje Mathieu Baliana komplikace, které museli dobrovolníci při instalaci řešit.

První nasazení Aquaforce RO

Pro oba dobrovolníky byla mise v Senegalu také skvělou příležitostí otestovat vybavení, které pomáhali navrhovat. Nejnovější přírůstek mobilních jednotek na úpravu vody Aquaforce RO pro brakickou vodu navazuje na Aquaforce 2 000, Aquaforce 5 000 a Aquaforce 15 000, které jsou určeny pro úpravu sladkovodních zdrojů vody pro 2 až 15 tisíc osob. Toto robustní vybavení, které lze přizpůsobit konkrétním potřebám, bylo již nasazeno v řadě humanitárních misí. Nová Aquaforce RO byla využita poprvé.

„Je skvělé podílet se na návrhu – od nákupu konstrukčních prvků až po první testy na místě instalace,“ vysvětluje Vincent Renault, který se zúčastnil i simulace funkčnosti nového zařízení ve francouzském regionu Pyrénées-Orientales.

„Mezi standardními projekty SIDEM v oblasti odsolování a tím, co jsme realizovali v Senegalu, je velký rozdíl,“ připomíná Mathieu Balian. „Běžně se pohybujeme v provozech, které upravují stovky tisíc kubíků vody denně. S Aquaforce RO jsme se museli přizpůsobit úplně jiným objemům a nárokům. Výsledkem je zařízení, které je mobilní, robustní a přitom snadné na obsluhu,“ doplňuje Vincent Renault, dobrovolník Veoliaforce.

Zdroj: www.fondation.veolia.com