V Mostě se po rekonstrukci otevřel park Střed s vodní kaskádou a sportovišti

V Mostě se po dvouleté rekonstrukci otevřel park Střed. Veřejný prostor v centru města Most získal novou dominantu. Otevření parku a doprovodné akce přilákaly 1. května první návštěvníky. Díky obnově za zhruba 120 milionů korun se do parku dostaly nové prvky. Architekti přitom během proměny prostoru citlivě pracovali s jeho minulostí.

Revitalizace zdevastovaného parku se připravovala osm let. „Park Střed prošel dlouhou cestou od opuštěného a zchátralého prostoru až k tomuto novému a krásnému místu s úžasnou kaskádou, která byla obnovena tak, jak si ji řada z vás, včetně mě, pamatujeme,“ řekl primátor Marek Hrvol (ProMOST). Právě voda byla v teplém dni velkým lákadlem hlavně pro děti. Mezi návštěvníky byla také spousta starších lidí, kteří vcelku kladně hodnotili novou podobu parku.

Občerstvit se mohou zájemci v kavárně, na pódiu se budou konat kulturní akce. „Park Střed je nyní místem, kde se setkává historie s budoucností, kde se rodí nové příběhy, a kde můžou všichni najít místo pro odpočinek a pohodu,“ uvedl Hrvol.

Přestavbě předcházel průzkum veřejného mínění, v němž lidé uváděli, co by si v parku přáli. Území se upravilo podle návrhu týmů architektů a krajinářů kolem Tilla Rehwaldta a Patrika Hoffmana, kteří vyhráli architektonickou soutěž. Náklady na veškeré práce činily zhruba 120 milionů korun. Nadace Proměny podpořila projekt 25 miliony korun.

„Ve spolupráci s architekty a městem Most jsme od počátku koncipovali proměnu parku Střed tak, aby si na tomto pomyslném jevišti našli místo lidé ze všech sociálních skupin, které ve městě žijí. Rozčleněním prostoru pomocí nových prvků, k nimž patří pódium, kavárna, sportoviště nebo posilovna pro seniory, vznikla nová místa pro setkávání lidí, skýtající zároveň pestré možnosti pro trávení volného času,“uvedl ředitel nadace Luboš Veselý.

Město počítá s tím, že správa parku bude ročně stát kolem 5,5 milionu korun. Loni v létě dva jeřáby usadily do parku sochu Biologické těleso sochaře Josefa Klimeše, které zakoupilo město před 50 lety.