V ostravském Bělském lese se otevřela nová stezka Cesta vody

V Bělském lese v Ostravě se lidé mohou projít Cestou vody. Nová stezka propojuje dva prameny Výškovického potoka a na trase vznikly malé Priessnitzovy lázně, atrakce pro děti nebo naučná trasa. Z lokality se tak stalo atraktivní místo pro trávení volného času.

Bělský les s poměrně významnou plochou a starým lesem byl důmyslně otevřen mezi prostorem Výškovic a Starou Bělou tak, aby zde lidé mohli chodit na procházky. Kromě 12 naučných tabulí je tady přes 500 metrů dlouhá cesta, kterou tvoří povalové nebo štěrkomlatové chodníky. Lidé se tak od Priessnitzových lázní dostanou lesem až po kapličku a studánku Panny Marie Lurdské.

Cesta obohacuje území o volnočasové aktivity pro děti i dospělé. V neposlední řadě projekt přispívá k zadržování vody v krajině a ke zpomalení odtoku povrchových vod v daném území.

Naučné tabule Cesty vody se věnují problematice vody, flóry, fauny a pojednávají i o Priessnitzových lázních. Nad částí s mokřadem pak lidé najdou pětitunového sedmimetrového dřevěného sedícího obra nebo obří žížaly vytvořené z akátových kmenů. Na stezce jsou také herní prvky pro děti nebo odpočinková místa. Upraveno bylo i prostranství u kapličky a studánky Panny Marie Lurdské, kde vznikl například altán.

Navazující projekt s názvem Park nad rybníkem bude realizován příští rok

Podle náměstka primátora Aleše Boháče se v oblasti počítá i s dalšími úpravami, které by měly navázat na nynější projekt a rozšířit tak možnosti rekreace v této lokalitě. Kromě prvků, které jsou přívětivé k biodiverzitě a přírodě, se zaměřujeme na něco, co je i více rekreační a sportovní. Do konce roku by něj měl být hotov projekt na úpravy Čujkovovy ulice, kde by mělo být dětské hřiště. Příští rok jsou připraveny investice na obnovu běžeckých okruhů. Přímým pokračováním Cesty vody by pak měl být projekt Parku nad rybníkem, který oblast zpřístupní z dalších stran.

Projekt vznikl podle návrhu architekta Ivana Tachezyho, který novinářům řekl, že pro něj velkou výhodou bylo, že prostor Bělského lesa a jeho okolí dobře zná. „Inspirace byla základní, a to dostat lidi z panelových domů a technicky pojatých sídlišť do lesa. Bělský les je jedním z unikátních prostor ostravské aglomerace. Od počátku příprav a práce na projektu jsem měl v hlavě základní vizi – více vtáhnout lidi do prostoru lesoparku a zpřístupnit jim zajímavá, romantická zákoutí,“ řekl Tachezy.

Jednotlivé části Cesty vody:

Priessnitzovy lázně a prameny pod Kolibou

Upravený prostor Priessnitzových lázní je pohodlně dostupný od restaurace Koliba štěrkomlatovou lesní cestou a po novém dubovém lesním schodišti osazeném bytelným zábradlím s madlem. Prostranství obou pramenů je zvýrazněno nepravidelnou kamennou dlažbou. Zpevnění koryta je navrženo v celé délce upravovaného prostranství a ve dvou místech určených k masáži jsou pak místo nepravidelných kamenů navrženy oblázky vsazené do betonového dna nádrží. Zcela nově navrženou aktivitou je zde Priessnitzova koupel nohou s masáží navržená na dvou místech, mezi prameny a pod níže položeným pramenem. K oběma masážním částem přiléhá dřevěné dubové plato, které pokračuje dále podél toku naučnou stezkou po povalovém chodníku z modřínových desek. Ve spodní části většího Priessnitzového bazénu je vsazeno výpustné stavidélko (dubová zarážka) pro regulaci výšky hladiny. Prostor je doplněn lavičkami z masivních dubových hranolů.

Vyvýšené dřevěné povalové chodníky, štěrkomlatové pěšiny a dřevěné mostky

Celé území v úseku od Priessnitzových lázní po Kapličku a studánku Panny Marie Lurdské je zpřístupněno buď vyvýšenými povalovými chodníky s průchozí šířkou 1,5 metru v celkové délce 502 metrů, nebo navazujícími štěrkomlatovými pěšinami. Pochozí plocha povalových chodníků je tvořena z impregnovaných modřínových fošen, dubové nosné konstrukce a ve vybraných úsecích jsou doplněny o lehké bezpečnostní zábrany v podobě sloupků protažených konopným provazem v celkové délce 96 metrů. Byly zbudovány rovněž 4 nové dřevěné mostky se zábradlím a s průchozí šířkou 2 metry, které nahradily provizorní konstrukce v místech po zbořených hrázkách.

Naučná stezka a interaktivní edukační tabule

Naučná stezku je doplněna o 12 interaktivních edukačních tabulí umístěných formou tematických zastavení podél povalových chodníků a pochozích plat, přičemž se věnují problematice vody, flóry, fauny, případně pojednávají o Priessnitzových lázních. Doplněny byly rovněž 4 informační tabule s provozním řádem.

Centrální pobytová plocha – dřevěné pochozí plato u mokřadu se sedícím obrem

Centrální pobytovou plochu tvoří dřevěné pochozí plato nad mokřadem, přičemž celému prostoru dominuje mohutná artová instalace sedmimetrového dřevěného sedícího obra. Poblíž lze nalézt také dvě pestrobarevné artové instalace stylizovaných obřích žížal vytvořených z akátových kmenů. Jedná se o místo, kde dojde prostřednictvím povalového chodníku k budoucímu propojení projektu „Cesta vody“ s připravovaným projektem „Park nad rybníkem“. Tyto dvě stavby na sebe prostorově i funkčně navazují.

Herní prvky a mobiliář

Přímo na dřevěné pochozí plato navazuje nový herní prvek „hadí chodník“. Do korun dvou stávajících vzrostlých stromů byly ve výšce 2,5 m instalovány herní prvky „hnízda“ se sítěmi a byly doplněny o dopadové plochy z kůrového mulče nebo gumového recyklátu. Do okolních lesních porostů v dosahu povalových chodníků bylo rozmístěno pět dřevěných oválných odpočinkových plat. Nový mobiliář zahrnuje také 15 ks masivních laviček z dubových hranolů rozmístěných podél povalového chodníku, volně v lese či u Priessnitzových lázní, 20 ks stylizovaných sedacích hříbků, 20 ks dřevěných směrových tabulek na stromy nebo 10 ks odpadkových košů opláštěných dubovými laťkami.

Kaplička a studánka Panny Marie Lurdské

Prostranství před kapličkou a studánkou Panny Marie Lurdské je nově řešeno ve dvou výškových úrovních dlážděním nepravidelnou kamennou dlažbou. V trasách hlavních vstupů je doplněna o dubové stupně. Vodní tok kolem kapličky má nově zpevněné koryto lichoběžníkového profilu z nepravidelné kamenné dlažby a na dvou místech je přemostěn masivní dubovou fošnou. Voda z pramene je vyvedena do kamenné niky ve spodní dlážděné úrovni.

Malá studánka poblíž kapličky Panny Marie Lurdské

Nedaleko kapličky Panny Marie Lurdské byla zrekonstruována a vyčištěna malá studánka, jako další boční pramen dotující vodou Výškovický potok. Nad studánkou je vybudován dřevěný domeček s kamenným základem.

Zdroj: zpravyzmoravy.cz