Stezka údolím Lužnice

Stezka údolím Lužnice se jako jediná pěší trasa v České republice může pyšnit prestižním oceněním Leading Quality Trails Best of Europe. Pěší trasa vede hlubokým údolím řeky Lužnice kolem historických měst Tábor a Bechyně, starých mlýnů a zřícenin.

Trasa je dlouhá je 55 km a je rozdělena do 4 denních etap. Stezka se vine kolem skalních stěn i tunelem ve skále, po starých cestách, které Klub českých turistů s podporou hraběte Harracha stavěl už v roce 1899, kolem mlýnů a peřejí.

Stezka je vedena po stávajícím značení Klubu českých turistů, které se kvůli certifikaci v některých místech muselo upravit a přeložit na jiné cesty.

Celou trasou provedou také informační cedule o zajímavostech kolem řeky (těch je ceklem 18), jejichž součástí je i vědomostní kvíz, aby spolu turisté mohli během cesty soutěžit.

Duchovním průvodcem po stezce je spisovatel Zdeněk Šmíd. Jeho citáty z knihy Lužnice-putování s řekou vás seznámí s významnými a zajímavými místy na Stezce.

Počet zastavení na trase: 19

Etapa 1: Planá nad Lužnicí - Tábor (13 km) Planá nad Lužnicí (nábřeží u školy) - Soukeník - Sezimovo Ústí I - Větrovy - Vlčí důl horní rozcestí - Tábor Švehlův most - návštěva města Tábor a zpět ke Švehlovu mostu

Etapa 2: Tábor - Bečice Lužničanka (11,8 km) Tábor Švehlův most - Lávka u Harrachovky - Matoušovský mlýn - Příběnice - Bejšovcův mlýn

Etapa 3: Bečice Lužničanka - Bechyně (15,5 km) Bejšovcův mlýn - Stádlecký most - Dobronice u Bechyně - Bechyně (pod mostem Duha) - prohlídka města a zpět

Etapa 4: Bechyně - Týn nad Vltavou (16,5 km) Bechyně (pod mostem Duha) - Bechyně most - Smutná most - Rosín - Koloděje - Nad Překvapením - U Masáka (odtud 500 m na soutok Lužnice a Vltavy a zpět) - Semenec - Týn nad Vltavou (u starého mostu)