Seznamte se s procesem úpravy pitné vody na naučné stezce

Vydejte se po naučné stezce věnované problematice pitné vody, kterou vytvořila Severočeská vodárenská společnost v bezprostředním okolí oplocené úpravny pitné vody v obci Bedřichov v Jizerských horách.

Celkem na dvanácti informačních panelech se dozvíte mnoho zajímavého o procesu úpravy pitné vody nebo čištění odpadních vod. Úpravna vody ležící v dolní části obce Bedřichov využívá vodu z přehrady Josefův Důl a zásobuje jí domácnosti v blízkém Liberci.

Stojany jsou v oboustranném provedení, takže jsou čitelné jak pro kolemjdoucí turisty, tak zevnitř pro návštěvníky úpravny vody.

Tato naučná stezka není prvním počinem, kterým se může Severočeská vodárenská pochlubit. Úplně první naučná stezka SVS byla otevřena v dubnu 2006. Vede z Meziboří do části Litvínova - Loučky, kolem úpravny vody Meziboří a je věnována výrobě pitné vody. Panely naučných stezek věnovaných tématice čištění komunálních odpadních vod jsou nainstalovány na dvou místech. První stezka vede po střekovské straně Labe v Ústí nad Labem, podél cyklostezky ve Svádově. Druhá je v Litoměřicích, podél cyklostezky

Severočeská vodárenská společnost také provozuje Vodárenské muzeum ve Vrutici na Litoměřicku, které vzniklo v letech 2002 až 2003 opravou bývalé čerpací stanice.