Ručně vyráběný nábytek z použitého (recyklovaného) dřeva

Další ze zajímavých inspirací, jak využívat druhotné suroviny, je firma Woodcock, která vyrábí ze starého nábytku nový. Vše opracovávají ručně a pro povrchovou úpravu vybírají přírodní oleje a vosky nebo ekologické nátěry. Díky tomu lze dřevo opět recyklovat.

Truhlářský a restaurátorský ateliér Woodcook se nachází v bývalé Pragovce, ve Vysočanech. Dílnu zde otevřel vyučený umělecký truhlář Daniel Tůma, který začal s renovovací starého nábytku. Krátce po otevření dílny se mu naskytla možnost odvézt si velké množství použitého dřeva z jedné zbourané fabriky v Praze. Při tom ho napadlo začít z něj vyrábět nový nábytek.

Později začal spolupracovat se scénografem Tomášem Zmrzlým, se kterým začali vyrábět recyklovaný, industriální nábytek. Recyklují nejen dřevo, ale také kovové a litinové části.

V restaurátorském ateliéru kladou důraz na zachování původnosti nábytku se všemi jeho detaily a díly. Nábytek je po renovaci připraven k běžnému používání bez dalších investic.

Použité, tedy recyklované dřevo pochází z bourání a rekonstrukcí různých objektů a je většinou měkké – borovice, modřín, smrk, jedle… Toto dřevo má příběh a charisma. O každém kusu, se kterým pracují, vědí, odkud pochází a jakou má historii. Věří tak, že každý kus nábytku, který vyrobí, zachrání nějaký strom.

Nábytek z dílny Daniela Tůmy si můžete prohlédnout na webu woodcock.cz.