Představujeme přírodní koupaliště: východní Čechy

Kde je na východě Čech nejlepší koupání? Tak s tím vám poradí náš letní speciál, ve kterém vám přinášíme tipy na letní osvěžení v přírodních koupalištích. Vodní nádrže, pískovny či rybníky. Vybere si opravdu každý.

Přehrada Seč

Sečská přehrada na řece Chrudimce se nachází v centru Železných hor. Mimo koupání je využívána i k vodním sportům a rybaření. Pláže v lokalitě Ústupky mají dostatek zatravněných ploch s možností pobytu na slunci i ve stínu. Záchody jsou pouze v přilehlých rekreačních objektech. Stejně tak možnost občerstvení. Vstup do vody je písčito – kamenitý, pozvolný, vhodný i pro malé děti.

  • Vstupné:zdarma
  • Otevírací doba: Autokemp Seč Pláž 8–19 h
  • autokempsec.cz

Přehrada Rozkoš

Pro svou rozlohu bývá často přehrada Rozkoš nazývána východočeským mořem. Nachází se v blízkosti městečka Česká Skalice a je určena k rekreační účelům letní sezóny. Nabízí se zde možnost koupání, rybolovu, vodních sportů a dovádění ve vodě. Návštěvníkům je k dispozici bohaté zázemí včetně ubytování, stravování, campu, toboganu a vodních sportů. Součástí areálu je také loděnice, minigolf, brouzdaliště, dětský koutek, sauna, paintball a další.

Pískovna Písák

Koupání v klidném prostředí borového lesa nabízí v Týništi nad Orlicí pískovna „Písák“. Její dno je písčité, pláže jsou hlavně písčité, dále od břehu najdete i travnaté. Koupaliště je součástí kempu Písák a platí se tu vstupné. Kromě pískovny se v areálu nachází také brouzdaliště pro děti do 6 let s filtrovanou vodou a přilehlým hřištěm. V areálu si můžete zahrát míčové hry a kuželky. V okolí je řada cyklistických tras.

  • Vstupné:dospělí 40 Kč, děti do 6 let zdarma, děti do 15 let 30 Kč
  • Otevírací doba: 10-17 h
  • pisak.cz

Písník Hrádek

V pískovně u Starých Žďánic mezi Hradcem a Pardubicemi je perfektně čistá voda. A to i přesto, že se na přilehlých loukách často pořádají letní festivaly. Využít zde můžete občerstvení U Žabáka. Na pláži jsou březové hájky, kam se lze schovat před sluníčkem. Na pláži je též možnost sportovních aktivit. Místo je oblíbeným cílem naturistů.

  • Vstupné:zdarma
  • Otevírací doba: neurčeno

Dlouhý rybník

Rekreační oblast v okolí Dlouhého rybníka se nachází západně od Lanškrouna v okrese Ústí nad Orlicí. Dlouhý rybník nabízí upravené přírodní koupaliště a široké možnosti sportovního vyžití, jako je půjčování lodiček, provozování windsurfingu a dalších vodních sportů, kempy, tábořiště a restaurace. Koupaliště má travnatou plochu pro slunění, brouzdaliště a prolézačky pro děti.

  • Vstupné:zdarma
  • Otevírací doba: neurčeno

Stříbrný rybník

Na okraji Hradce Králové, kousek od části Malšova Lhota, se nachází rekreační areál a přírodní koupaliště Stříbrný rybník, Hradečany také nazývaný "Stříbrňák". V areálu je kromě koupaliště i rekreační kemp a chatky se sociálním zařízením. Na přírodním koupališti u rybníku Stříbrňák je písečná pláž, ze které se dá pozvolna vstoupit do vody. Místo je vhodné také pro koupání s dětmi. Koupaliště nabízí řadu zábavných a vodních atrakcí jako je tobogán, aquazorbing anebo aquaskipper. Zájemci si mohou zapůjčit loďku nebo šlapadla. K dispozici je návštěvníkům areálu i lanové centrum.

  • Vstupné:zdarma
  • Otevírací doba: neurčeno

Koupaliště Splav v Borohrádku

Splav je koupací místo na toku Tiché Orlice nedaleko města Borohrádek. Jedná se o přírodní koupaliště bez jakéhokoliv zázemí a vybavenosti. Okolní louky a lužní lesy jsou velmi vhodné pro cykloturistiku. Koupání pod splavem si užívají v horkých dnech jak lidé, tak i psi.

  • Vstupné:zdarma
  • Otevírací doba: neurčeno

Koupaliště Dachova

Stylové koupaliště se nachází na severních svazích Hořického chlumu nedaleko obce Dachovy. Uprostřed koupaliště je dřevěný ostrůvek, pláže jsou písečné a travnaté. Z atrakcí je k dispozici skokánek, tobogan, dále pétanque, hřiště na fotbal, volejbal i plážový volejbal nebo stolní tenis. Koupaliště napájí lesní pramen.

Před koupáním je potřeba dbát na to, zda je voda bezpečná. Doporučujeme proto ověřit kvalitu vody v přírodních koupalištích. Aktuální informace najdete zde