Poznejte největší vodopád Plzeňska!

Vodopád Dírka se nachází nedaleko vsi Darová. Leží na Díreckém potoce, který je napájený vodou z bývalých dolů u Břas a tak má dostatek vody po celý rok. Díky velkému obsahu železa ve vodě je vodopád také zvláštní pro svou charakteristickou načervenalou barvu.

Vodopád v Přírodním parku Horní Berounka je jedním z nejvyšších a nejmohutnějších vodopádů na západě Čech. Vysoký je něco málo přes tři metry a jeho voda je díky výskytu železa zajímavě načervenalá. Velkou výhodou je, že potok je napájený z nedalekých zatopených lomů, a tak je průtok vodopádu stabilní a je možné k němu vyrazit po celý rok. A to včetně zimy, kdy nádherně zamrzá.

Přístup k vodopádu je snadný a krátkou procházku zvládnou i rodiny s dětmi nebo senioři. Stačí zaparkovat v Darovanském dvoře a vydat se odsud po červené turistické značce vedoucí ke Korečnému mlýnu, je to odsud jen asi půl kilometru. Kdo by se chtěl projít ještě o něco víc, může pokračovat podél potoka, na kterém se nachází celá řada dalších menších vodopádů a přepadů. Z železniční stanice v Břasách je to sem ještě asi 5,5 kilometru.

Podle jedné z verzí vznikl vodopád tak, že se do úzkého údolíčka sesypaly čedičové bloky skal a vytvořily pro vodu nepřekonatelnou překážku.