Pohádková stezka v Jizerských horách - Viničná cesta

Jednou z nejkrásnějších turistických tras v Jizerských horách je prý Viničná naučná stezka, přibližně osmikilometrová trasa vedoucí z Oldřichovského sedla až na Ferdinandov.

Viničná naučná stezka vede v délce 8 kilometrů téměř po vrstevnici v nadmořské výšce okolo 500 metrů. Má příjemný písčito-kamenitý povrch. Je neustále upravovaná lesní správou, protože jejím hlavním účelem je lesní svážnice. Slouží tedy v případě těžby v okolí k odvozu dřeva, nebo lesním dělníkům po příjezd a odjezd na lesní práce. Nikdo jiný sem autem nesmí vjet.

Cesta je vhodná pro cyklisty i pro rodinné výlety s malými dětmi. V celé délce po ní vede naučná stezka jednoduše označená jako Viničná cesta. Stojí na ní 6 informačních tabulí, které seznamují turisty se zvířaty, rostlinami, lidmi a skalami zdejší části Jizerských hor. Poučí vás o složení původního lesa, přestaví lesní kapličky nebo vojenské pevnosti.

Svůj název trasa dostala od úžlabiny, která se německy nazývala Weinkellerstrasse, protože se v ní po celý rok – podobně jako ve vinařském sklípku – držela relativně konstantní teplota vzduchu.

Stezka v části své délky tvoří severní hranici národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny (vznikla v roce 1999).