Nová technologie pro odstranění léčiv z vody se představí veřejnosti

Zástupci Fakulty životního prostředí (FŽP) na Univerzitě J. E. Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem představí veřejnosti v Ostravě a ve Zlíně novou technologii na odstranění léčiv z odpadních vod, na jejímž vývoji se podíleli.

Léčiva patří mezi látky, s jejichž odstraněním z odpadních vod si čistírny nedovedou dostatečně poradit. Nová technologie by tomu mohla napomoct. Léčiva se ve vodě vyskytují v malých množstvích, jsou špatně odstranitelná, a proto často putují přes čistírnu odpadních vod dále do vodního prostředí. Do odpadních vod se mohou dostat vyloučené nespotřebované zbytky použité pro léčbu lidí i zvířat, ale i v podobě celých nepoužitých léků.

„V analyzovaných odpadních vodách nacházíme ve vyšších koncentracích antibiotika, léky na tlak, na bolest nebo antidepresiva,“uvedla Sylvie Kříženecká z FŽP UJEP, která se analýzou léčiv zabývá. „Jejich vliv na živé organismy je pak velmi problematický. Může docházet k jejich hromadění v prostředí, antidepresiva ovlivňují chování živočichů, hormony mohou zase ovlivnit jejich pohlaví a rozmnožování,“ doplnila výzkumnice.

Vývoj inovativních technologií, které by účinnost odstranění léčiv na ČOV zvýšily, je potřebný a aktuální. „Používají se různé postupy. Můžeme využít biodegradační schopnosti některých mikroorganismů, účinku světla při takzvané fotodegradaci nebo nasadit sorbenty, na které se léčiva navážou,“ uvedla Kříženecká.

Cestou sorpce se vydali i ve společnosti AIVOTEC. Ve spolupráci s ústeckou fakultou životního prostředí připravili a otestovali sorbent vyráběný z aktivovaného uhlíku získaného pyrolýzou, tepelným rozkladem bez přístupu vzduchu, biomasy. „Na rozdíl od aktivního uhlí vytváří s polutanty pevné chemické vazby. Kromě farmak ho lze využít pro odstranění širokého spektra znečišťujících látek,“ představil technologii CarbonCLEAN zástupce společnosti. Náklady na výrobu uhlíkového sorbentu jsou podle něj nízké, což značně zvyšuje potenciál jeho průmyslového nasazení.

Partneři se v posledních letech zaměřili na ověření funkčnosti technologie v praxi. Textilní filtry se sorbentem CarbonCLEAN vyrobených ve spolupráci s firmou RETEX otestovaly dva různé provozy. Zkušenosti mají v Ústřední čistírně odpadních vod v Ostravě a v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně.