Návrat vratných skleněných lahví

Se zavedením záloh na PET lahve česká legislativa zatím nepočítá. Mattoni 1873 a Kofola se alespoň postarají o posílení sekce vratných lahví v českých obchodech a začnou část své produkce dávat do vratného skla.

Společnost Kofola plánuje své nápoje ve vratných skleněných lahvích uvést na trh příští rok na jaře. V projektu Cirkulka připravuje na lahve i speciální modulární přepravku.

Mattoni začne zálohované skleněné lahve prodávat od konce letošního září.

Generální ředitel Kofoly ČeskoSlovensko Daniel Buryš uvedl, že firma na projektu pracuje více než dva roky a v nejbližších týdnech ho představí obchodním řetězcům, tak aby mohly připravit svou logistiku. V modulární přepravce bude šest litrových lahví. Zákazníci si do ní budou moci vložit nápoje značek Kofola, Vinea nebo Rajec.

Mattoni představuje vratnou skleněnou lahev o objemu 1 l v novém, nadčasovém designu z rukou oceňovaného designera M. Mikovce, ale i dělitelnou přepravku pro komfortnější přepravu. K dostání bude zatím v neperlivé a perlivé variantě.

Litrovou skleněnou lahví Mattoni doplnila své portfolio o další obal splňující principy cirkulární ekonomiky.

„Mnoho let se snažíme dosáhnout cirkularity pro plastové lahve. V Česku v tom zatím, na rozdíl od Slovenska, nejsme úspěšní. Cirkularita ale není jen o plastu, a tak jsme se rozhodli posunout dál. Na maloobchodní trh uvádíme vratné skleněné lahve. Dosud jsme je měli především pro restaurace, nově budeme mít litrovou lahev určenou přímo pro obchod,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf Mattoni 1873 Alessandro Pasquale.