Na odpady a životní prostředí s rozumem a s humorem

I když je odpad vážná věc a možná jedno z nejvážnějších ohrožení životního prostředí, kniha s názvem " 7 pádů odpadu" není vážná, ale naopak hravá. Shrnuje zkušenosti vzniklé při správě internetového projektu trideniodpadu.cz.

Spíš než grafiky a statistiky v knize najdete uvolněné povídání o tom, jaké problémy byly s odpady dřív, jak se to zhoršilo v poslední době a jak bychom se problémům s odpady mohli v budoucnosti co nejlépe vyhýbat.

V knize najdete 7 kapitol jako sedm gramatických pádů:

  1. pád Kdo, co je odpad? Stručná historie odpadu od pravěku až po nedávnou minulost. A vysvětlení, co je to ten odpad vlastně zač.
  2. pád Koho a čí jsou odpady? Kdo má zodpovědnost za odpady jednak z pohledu legislativy, ale zároveň i z pohledu každodenní reality.
  3. pád Komu, čemu škodí odpady? Proč bychom měli svým odpadům konečně věnovat zvýšenou pozornost.
  4. pád Koho odpady zajímají? Kdo všechno s odpady přijde do styku a proč se jimi vůbec zabývá.
  5. pádem voláme. O pomoc, jak z té odpadové šlamastyky ven.
  6. pád O kom, o čem tady mluvíme? Stručný přehled těch nejběžnějších odpadů. Odkud se berou, jak se třídí a jak se zpracovávají.
  7. pád S kým a čím se odpadům bráníme? Kapitola o způsobech zpracování odpadů, možných metodách předcházení jejich vzniku.

Autorem knihy je Martin Hobrland, který píše humorné knihy, ve kterých spojuje situační humor s prvky sci-fi. Zabývá se problematikou odpadu a životního prostředí v projektu trideniodpadu.cz., má také vlastní malé knižní vydavatelství.

Knihu naleznete zde