Naučná stezka se Čtyřlístkem okolo Blaťáku

Vydejte se společně s Fifinkou, Bobíkem, Myšpulínem a Pinďou na výlet kolem komiksového rybníku Blaťáku, ve skutečnosti Máchova jezera. Provede vás tudy hezká naučná stezka, určená hlavně rodinám s dětmi.

Čeká na vás nejedno dobrodružství! Navštívíte zajímavé skalní útvary a dozvíte se nejeden zajímavý příběh. Celá trasa naučné stezky je vedena po žluté turistické trase kolem Blaťáku (Máchova jezera), je dlouhá 15 kilometrů a kdo by chtěl, může si před trasou v informačním centru nebo Muzeu Čtyřlístku v místní knihovně v Doksech zakoupit průvodce s úkoly.

Stezka je okružní a začíná a končí v Doksech, odkud vede do Břehyně, kolem hájenky u Kravího mostu, přes parkoviště pod Borným a na Staré Splavy. Vedená je po značených turistických trasách, takže se na ní nikdo neztratí, vhodná je přitom pro pěší a horská kola, zvládnout se dá ale i s terénním kočárkem.

První zastavení, kde můžete načerpat síly a dozvědět se zajímavé informace, se nachází těsně přes vstupem do lesa v Kuřivodské ulici v Třeskoprskách (Doksech).

Druhé zastavení na vás čeká pod vrchem Borný k odbočce na vyhlídku.

U posledního zastavení naučné stezky ve Starých Splavech vyměníte žlutou turistickou trasu za červenou a vydáte se po Jarmilině stezce do Třeskoprsk (Doks).

V létě jezdí po hladině Máchova jezera loď, a tak je možné ji využít a trasu si zkrátit. K dispozici je tady taky výletní vláček, který se bude líbit nejen dětem.Parkování v Doksech není problém, ale snado se sem dostanou i ti, kteří nemají k dispozici vlastní dopravu: jezdí sem totiž vlak.