Naučná stezka Protržená přehrada

Tato naučná stezka připomíná tragédii z 18. září 1916, kdy se protrhla sypaná hráz přehrady na Bílé Desné. Cestou se setkáte se šesti zastávkami s informačními panely, které obsahují základní informace a dobové fotografie tragédie.

Přehrada na Bílé Desné (dnes areál Protržené přehrady) byla budována společně s údolní nádrží Souš jako soustava vodních děl. Její stavba byla dokončena v roce 1915, ale hned v září následujícího roku došlo k jejímu protržení.

To mělo katastrofické následky, protože povodňová vlna způsobila nejen obrovské materiální škody, ale vyžádala si i 65 lidských životů. Jedná se o unikátní zbytky protržené přehrady, jejíž nevhodná technologie stavby po katastrofě sloužila pro bezpečnější výpočty dalších přehradních konstrukcí, budovaných po roce 1916.

Stezka vznikla v roce 1996, kdy se připomínalo 80. výročí tragédie. Na místě si lze prohlédnout šoupátkovou věž, torzo hráze, nikdy nepoužitý kamenný bezpečnostní přepa a podzemní štolu, kterou se odváděla voda do sousední nádrže Souš.

Lokalita Protržené přehrady prošla revitalizací, na začátku naučné stezky turisté najdou v Desné zvoničku ukazující výši hladiny 18. září 1916. Sem se přivalila voda s kamením a kládami. Značnou změnou prošlo i samotné okolí technické památky, torza přehrady se šoupátkovou věží. Lesy ČR v celém okolí vykácely náletové stromy, zbudovaly pevnou lávku, která vydrží nápor jarní vody, a postavily schody pro snadnější sestup k řece.

Stezka je dlouhá jen 1 km, proto se nabízí prodloužit si výlet k přehradě Souš, která je odtud 2,5 km a určitě vás romantická procházka kolem této přehrady nadchne.