NATURE FUTURE: Ekologická krize očima mladých evropských fotografů

V rámci francouzského předsednictví Rady Evropské unie Francouzské velvyslanectví v České republice a Francouzský institut v Praze ve spolupráci s jedenácti evropskými kulturními centry, která jsou členy EUNIC Prague a se společností Veolia představují výstavu NATURE FUTURE – mladá evropská fotografie.

Představí práci 14 mladých evropských fotografů, kteří přesným, aktuálním, poetickým a někdy i humorným pohledem analyzují rozsáhlou ekologickou krizi, která postihuje naši planetu. Jejich generace si je naléhavosti situace dobře vědoma: pokud se sami nezasadíme o záchranu ekosystémů, přežití lidstva se stane dalším utopickým scénářem.

Volně přístupné na Kampě

„Výstavu pořádáme u příležitosti pražských oslav Dne Evropy na znamení toho, že sdílíme evropské hodnoty. Chceme ukázat společné evropské vnímání tématu ekologie a představit rozmanitost uměleckého pojetí mladých talentovaných fotografů. Tato venkovní výstava je důležitou součástí našeho kulturního programu a bude zásadním pojítkem mezi francouzským a českým předsednictví Rady Evropské unie," řekl velvyslanec Francie v České republice Alexis Dutertre.

Kulturní atašé Francouzského institutu v Praze Sarah Doignon dodala: „Bylo klíčové, abychom téma ekologie vnesli do veřejného prostoru, do centra Prahy. Díky podpoře městské části Praha 1 můžeme výstavu umístit na čtyři měsíce v parku Kampa, a zpřístupnit ji tak široké veřejnosti. Výstava bude mít také interaktivní část, v rámci které návštěvníky vyzveme, aby na sociální sítě nahráli fotografie, které podle nich nejlépe vystihují budoucnost přírody."

„Ochraně přírody se dlouhodobě a systematicky věnujeme, nejenom inovacemi v oboru, ale také podporou projektů, které ukazují pravdu o globální změně klimatu a které mohou přispět ke změně našeho chování. Proto jsme velmi rádi podpořili i tuto výstavu a díla mladých evropských fotografů, kterým není naše budoucnost lhostejná," říká Eva Kučerová, ředitelka komunikace a marketingu skupiny Veolia pro střední a východní Evropu.

V Praze a Berlíně

Výstava bude zahájena 9. května na Den Evropy v 17:30 za přítomnosti umělců a kurátorů. Pro veřejnost se otevře již v 15 hodin a potrvá do 28. srpna. V podobném formátu bude probíhat i v Berlíně pod záštitou Francouzského institutu v Německu od 4. června do 30. července.

Ke zhlédnutí bude výstava čtyři měsíce v pražském parku Kampa a bude zdarma přístupná všem. Představí soubory fotografií každého umělce doprovozené o explikační texty ve francouzštině, češtině a angličtině.

Atraktivní doprovodný program

Vystavovaní umělci se zúčastní několika setkání a debat související s tématy společenské angažovanosti umělců, uměleckého dialogu a naléhavosti klimatické krize.

V úterý 10. května od 19:00 proběhne ve Fotograf gallery (Jungmannova 19, Nové Město, Praha 1) panelová diskuse "Ekologická angažovanost fotografů". Diskuze se zúčastnění umělci: Tomáš Hrůza (CZ) , Marina Caneve (IT), Ruben Martin de Lucas ( ES) a Daniel Szalai ( HUN), mmoderátorovat bude Marek Hlavica.

Ve středa 11. května od 17:30 zve Goethe Institut (Masarykovo nábřeží, Praha 1) na další panelovou diskusi, kterýá se bude věnovat tématu "Jak změnit naše uvažování o přírodě". Zúčastnění se umělci: Jana Hartmann (DE), Markus Guschelbauer (AT) Inka (SE) Leontína Berková (SK). Diskuzi povede moderátorka Pavlina Kvapilová.

#NATUREFUTURE

Účastníci budou moci na instagramu sdílet fotografie zobrazující jejich vizi budoucnosti přírody, fotografii zveřejnit ve story, označit Francouzský institut pomocí @francouzskyinstitut a uvést hashtag #NATUREFUTURE. Na konci výstavy se vylosuje 10 výherců, kteří získají podepsanou autorskou fotografii od francouzské umělkyně Margaux Senlis.

Projekt finančně podpořil Francouzský institut, EUNIC Cluster Fund a společnost VEOLIA. Koná se pod záštitou starosty městské části Praha 1.