Lesnická naučná stezka U Mlejna

Zajímá vás, jak pečují lesníci o české lesy? Objevte naučnou stezku U Mlejna a během procházky kolem Martinických rybníků se to dozvíte. Les je ostrovem života, poznejte blíže jeho vývoj a přirozenou obnovu.

Péči lesníků o jilemnické lesy přibližuje návštěvníkům lesnická naučná stezka "U mlejna". Lesy České republiky, s. p., tak přispívají k rozvoji cestovního ruchu a k informovanosti o problematice lesního hospodaření ve zdejším regionu.

Naučná stezka "U mlejna" se nachází v Podkrkonoší na Jilemnicku, v oblasti Martinických rybníků, v těsném sousedství obce Martinice v Krkonoších pod vrchem Bransko. Vychází z místa nedaleko od roubené stavby tzv. Martinického mlýna, měří necelé dva kilometry a má sedm zastávek (Martinický mlýn, Obnova Martinických rybníků, Historický vývoj lesa, Na Bubně, Přirozená obnova lesa, Slané bahno, Les mnoha tváří). Mottem naučné stezky je: “Les je ostrovem života v člověkem využívané krajině.

Přibližuje, jak významnou roli pro vývoj zdejších lesů hráli jejich majitelé a správci. Od hraběte Harracha (17. století) až po Lesy České republiky, s. p., které v roce 1992 lesní pozemky převzaly do správy. Přijďte si i vy udělat krásnou procházku a užít si jedinečnou atmosféru zdejšího místa. Díky zpevněnému povrchu cesty je trasa ideální i pro maminky s kočárky.

Stezka byla vybudována v rámci “Programu 2000”, jehož prostřednictvím Lesy České republiky, s. p., realizují jednu z významných mimoprodukčních funkcí lesa – funkci rekreační. Při realizaci této naučné stezky musely být provedeny drobné terénní úpravy, byl vyroben dřevěný mobiliář (stojany na tabule, sezení atd.), zpracovány texty a pořízena obrazová dokumentace. Všechny podklady byly graficky zpracovány a následně instalovány na jednotlivých zastaveních. Celkové náklady dosáhly 157 tisíc korun.

Pro návštěvníky byl vytištěn informační leták s mapkou, který provází zájemce po jednotlivých zastaveních. Je pro Vás připraven na OÚ Martinice v Krkonoších, kde vým rádi poskytnou další informace.