Jak přečká bobr zimu?

Mohlo by se zdát, že v zimě toho v přírodě není moc k vidění, ale nenechte se mýlit. Na webu ČT edu můžete dětem pustit zajímavá videa o tom, jak vypadá zima v lese a u vody. Věděli jste, že bobr nemá žádný zimní spánek?

Bobr evropský je krásné zvíře, které v dospělosti dosahuje dvaceti a výjimečně až třiceti kilogramů. Jeho hlavním poznávacím znamením jsou právě velké zuby a placatý ocas. Bobr evropský je zcela přizpůsoben životu ve vodě. Buduje soustavy kanálů a hrází.

Jedná se o chráněného tvora, který žije i na Šumavě, kde se začal objevovat kolem roku 2000. Natrvalo se u nás usadil až o pět let později, kdy začal stavět svá obydlí.

Vstup do své nory potřebuje mít bobr pod vodou a tak si své obydlí i upravuje. Pokud je vodní hladina nízká, začne bobr stavět hráz. Když se mu břeh propadne, může si na něj nanosit větve, tím vzniká polohrad. Pokud nemá možnost dělat nory, natahá si materiál, jako větve a kameny. Vstup má opět pod vodou, takže nezjistíme, kdy do úkrytu vejde, nebo kdy ho opustí.

Vysoká vodní hladina je důležitá, aby se mohl zásobit potravou. Bobr přechází na podzim z bylinné vegetace na dřeviny, které kácí a okousává z nich kůru a listy. Velkou část větví ze stromů si odkouše a natahá si je do vody, aby mu nevyschly. V zimě, když zamrzne vodní hladina, bobr ze svého hradu doplave pro větvičku, tu si pak přenese k sobě do hradu, kde ji zkonzumuje a nemusí při tom vůbec vyplavat nad hladinu.

Zajímavé video o bobrovi najdete na edu.ceskatelevize.cz