Domácí zázvorová limonáda

Chuť zázvoru je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová, ve větším množství až velmi ostrá. Přiznejme si, že ne každý je fanoušek zázvoru. Je dobré ale vědět, že čerstvý, sušený i vařený zázvor je skvělá prevence proti nachlazení a výborně také povzbudí organismus.

Co potřebujeme?

  • Samozřejmě zázvor, množství volíme podle chuti a způsobu zpracování. Pokud zázvor po očištění krájíte, pak ho potřebujete více než když ho nastrouháte. Začít můžete s 1 cm zázvoru a množství dále upravovat podle chuti.
  • Limonáda je krásně osvěžující s perlivou vodou. Pokud nejste milovníkem bublinek, skvěle chutná také s kohoutkovou. Sladíme třtinovým cukrem, medem nebo sirupem.

Postup:

  • Zázvor očistíme a nakrájeme či nastrouháme přímo do sklenice.
  • Zalijeme do třetiny horkou vodou a necháme zchládnout.
  • Pokud jsme zázvor nastrouhali, můžeme přecedit.
  • Doplníme perlivou / neperlivou vodou a osladíme třinovým cukrem dle chuti, popř. ozdobíme mátou.

Zázvorovou limonádu ale můžete udělat i jinak

1. Mixujeme

Oloupaný zázvor můžete rozmixovat, osladit javorovým sirupem, dochutit šťávou z citronů a dolít vodou.

2. Inspirace z Maroka

V Maroku vyrábí zázvorovou limonádu z předpřipravených ledových kostek. Zázvor stačí nastrouhat, pro oslazení přidáme například med, dolijeme horkou vodou a necháme zamrazit. Před podáváním vložíme ledové zázvorové kostky do sklenice a doplníme vodou s citronovou šťávou.