Dekorativní předměty z odpadních plastů

Z odpadu v pytlích ke vzniku interiérové Kolekce YALE! Žáci Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku Hradec Králové vytvořili originální interiérové prvky, a to z odpadu, který jim poskytla firma YATE Hradec Králové.

Jednoho dne si studenti se svými učiteli na dvoře všimli velkých igelitových pytlů s odřezky určenými k likvidaci. To byl okamžik, který postupně vedl ke vzniku „Kolekce YATE“ – sbírky interiérových prvků vytvořených z odpadu, a také k vítězství v kategorii „Studenti VOŠ, SŠ, SOU“.

Po dohodě s pracovníkem společnosti YATE si studenti pytle odnesli do školy, kde po prozkoumání jejich obsahu měli vymyslet, jak daný odpad nově využít v interiéru. Některé nápady se rodily rychle, jiné pozvolněji. Jednou z myšlenek bylo například vyřezání zdobeného rámu z plastu, stejně jako kdyby se jednalo o dřevo. Další student se rozhodl vyrobit lampu, další zas netradiční lustr anebo interiérové dekorace v podobě květin a brouků. Jako nejnáročnější se pak ukázal nápad slepit z větších kusů plastu křeslo.

Studenti se svými učiteli tomuto projektu věnovali několik tříhodinových bloků. Při práci na „Kolekci YATE“ se naučili přemýšlet o věcech jinak, z nového úhlu pohledu, pracovat se svou kreativitou, posílit své schopnosti, dovednosti, a také upevnit pocit zodpovědnosti k životnímu prostředí.

Střední uměleckoprůmyslová škola hudebních nástrojů a nábytku Hradec Králové se svou kolekcí YATE – užitné a dekorativní předměty z odpadních plastů získala 1.místo ve třetím ročníku soutěže MPO „Přeměna odpadů na zdroje“ v kategorii 5 - Střední školy.

Zdroj: druhotnasurovina.cz