Ze života vodních ptáků

Jaké okřídlence můžete potkat u jezírek, řek a rybníků? Kdo na zimu odlétá do teplých krajin a kdo zůstává celý rok? Na webu ČT edu můžete dětem pustit zajímavá videa ze života ptáků, kterým dává obživu voda.

Na webu ČT edu naleznete seriál "Vodní ptáci", který představuje život jednotlivých ptačích druhů. Seznámíte se s životem labutě, husy, kvakoše nočního, volavky, kachny divoké a rybáka obecného. Dozvíte se, čím se živí, kde žijí a jakým způsobem pečují o svá mláďata. Podíváte se, jak se z tvrdých vajíček stávají pískající, vrtící se chomáčky a jak probíhá ptačí výchova a rodičovství.

Jeden z dílů je o přírodních stojatých vodách. Útočištěm vodnímu ptactvu jsou totiž mrtvá ramena řek, kde se nachází rostliny se zvláštními jmény jako například plavín nebo kotvice. Třeba ale orobinec známe z dětství všichni.

V seriálu také uvidíte, jakým nástrahám musejí vodní ptáci čelit, jak loví a čím krmí mláďata. Ta, chtějí-li se dožít dospělosti, si musejí dávat pozor na lišky a kuny i další nebezpečí. Ptačí život je zkrátka jedno velké dobrodružství.

Zajímavá videa o životě vodních ptáků naleznete na edu.ceskatelevize.cz