Vydejte se k nejvyššímu jesenickému vodopádu

Vysoký vodopád je považován za nejvyšší vodopád Jeseníků. Nachází se na Studeném potoce asi 3 km severozápadně od vrcholu Pradědu, v nadmořské výšce 1007 m n. m. Nejkrásnější pohled na něj bývá na jaře, když má dostatek vody.

Vodopád má dva hlavní stupně o celkové výšce 28 metrů. Ale ještě před rokem 1880 měl výšku 45 m a voda stékala volným pádem, zčásti tvoří vodopád malé kaskády. V roce 1880 došlo při povodni k sesuvu půdy, která se sesula právě do místa dopadu vodopádu, proto se jeho výška snížila. Přesto patří k nejvyšším vodopádům v ČR a jedná se o nejvyšší vodopád v Jeseníkách.

Oblast Vysokého vodopádu je zajímavým biotopem. Nejkrásnější je vodopád na jaře, kdy je v něm dostatek vody z tání sněhu, ale hezká procházka je k němu po celý rok. Přírodní rezervace je bohatá na zajímavé skalní útvary, kde hnízdí sokol stěhovavý, ale je domovem i dalších druhů ptáků, rysa ostrovida a celé řady rostlin.

K vodopádu se nejlépe dostanete z obce Bělá pod Pradědem po modré turistické značce nebo z rozcestí pod Pradědem po červené turistické značce na Švýcárnu a odtud po modré značce. Cesta vede stále z kopce asi 5 km.